Deze blog kan ik heel kort houden. Afvallen komt namelijk neer op twee dingen:

Minder eten. Meer bewegen.

Is het dan echt zo simpel? Hmm ja, eigenlijk wel. 

Hoe kan het dat zoiets eenvoudigs in theorie onhaalbaar lijkt voor een groot deel van de mensen?

Het mag dan wel eenvoudig klinken, maar je moet goed onthouden dat we allemaal mensen zijn. 

We hebben allemaal een eigen verhaal, een eigen achtergrond, een eigen kijk op afvallen, een eigen lichaam met unieke eigenschappen, etc. Het zijn dingen waar we snel overheen kijken of graag negeren.

In het proces van verandering gaan we eerst op zoek naar ‘het geheime ingrediënt’: de supersnelle oplossing voor ons probleem, de nieuwe magische trilband die overtollige kilo’s verdampt en ga zo maar door...

Klein nadeel, deze dingen gaan nooit werken.

Geloof je me niet? Dan adviseer ik je om direct te stoppen met lezen, want er is vast wel iemand anders op het internet die je wilt ompraten om een nieuw fancy product te proberen.

Jorellafit doet hier niet aan mee. Wij houden het liever bij de keiharde essentie:

Minder eten. Meer bewegen.

Benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? Hoe je vandaag al afscheid kan nemen van je eerste overtollige kilo? Ik deel het met je… 

AFVALLEN = FYSIEK & MENTAAL

Afvallen is niet gemakkelijk en vormt een innerlijke strijd op zowel fysiek als mentaal gebied.

De uitdaging begint vanaf het moment dat je hebt besloten om wat aan je gewicht te doen. Je weet in grote lijnen waar je naartoe wilt werken, maar hebt totaal geen idee hoe je daar gaat komen.

Begin je met drie keer per week sporten? Geen brood meer eten? Je calorieën tellen en plat gezegd dus letterlijk iedere rijstkorrel tot op de gram afwegen op je keukenweegschaal?

Vaak starten we te moeilijk en willen we te veel binnen een te korte tijd. Vanaf het startpunt is de motivatie hoog, maar dit zakt snel weg omdat een blik in de spiegel verraadt dat je geen resultaat bereikt.

Tijd voor een nieuwe dosis motivatie. Scrollend door de droomlichamen en bodygoals op je instafeed, waarbij je even vergeet dat deze mensen ook minimaal 5 jaar lang dag in dag uit bewuste keuzes hebben gemaakt op gebied van voeding en training, vraag je je af waarom het bij hun wel lukt en bij jou niet.

Bam, je motivatie bereikt een nieuw dieptepunt.

Weet je, de mensen die jij volgt op Instagram met droomlichamen en bodygoals zitten op een ander niveau. Je kan simpelweg niet hun exacte gedrag, trainingsschema en voedingspatroon overnemen. Deze mensen hebben jaren gezocht naar manieren die voor hun werken en zijn daar kennelijk in geslaagd (tenzij ze hun diploma voor Photoshop hebben behaald en deze kennis bij iedere foto toepassen).

Ook jij zal zelf moeten zoeken naar methodes die bij jou passen en dat gaat niet altijd even gemakkelijk.

Laten we eerst kijken naar het totaalplaatje...

TOTAALPLAATJE VAN LEVENSSTIJL

Eerder haalde ik al aan dat de meeste mensen bij afvallen denken aan een snelle oplossing. De magische buikvetverdwijnbanden, fatburners, ‘gouden’ oplossingen, bla, bla, bla.

Als je het totaalplaatje van de levensstijl begrijpt, weet jij wel dat het anders zit.

Geen idee waar ik het over heb? No problemo. Even een spoedcursus lifestyle-overzicht met Jordy.

Zie je totale levensstijl als een piramide met verschillende lagen. Een beetje zoals dit…

De onderste laag zorgt verreweg voor het grootste resultaat en beslaat dus inderdaad op: minder eten.

Je zal dagelijks minder calorieën moeten eten in vergelijking met wat je verbrandt. Dit is iets wat voor iedereen hetzelfde is en wat we nooit kunnen veranderen.

Als je van plan bent om een product of methode te gebruiken uit de bovenste twee lagen van de piramide (denk aan: fatburner supplement of tussendoortjes overslaan), maar nog wel dagelijks 1000 calorieën meer eet dan je verbrandt, zal je helaas helemaal geen gewenst resultaat zien.

Je zal moeten starten met een dagelijkse actie die betrekking heeft tot het eten van minder dagelijkse calorieën. Als je geen aandacht besteedt aan de onderste lagen van de piramide, heeft het geen zin om je bezig te houden met de lagen van de top.

Maar dat is toch precies wat de meeste mensen doen? Juist ja, en daarom hebben veel mensen ook zoveel moeite met afvallen…

De meeste mensen keren het belang van de verschillende lagen om en daardoor is het resultaat ver te zoeken.

SUCCES BOUWT OP SUCCES

Start met een simpel plan en laat je niet weerhouden door de verschillende verhalen en beweringen van de mensen om je heen.

Succes bouwt op succes. Verzin een dagelijkse makkelijke eerste actie en borduur voort op de positieve momentum die je opbouwt. Laat aan jezelf zien dat succes mogelijk is en geniet vooral van het proces.

Je kan met jezelf afspreken om bij te houden wat je eet, maar dit is niet eens nodig. Iedereen weet dat groente en fruit goed voor je zijn en dat een koekje bij de koffie geen waardevolle aanvulling is op je voedingspatroon.

Spreek met jezelf af dat je iedere dag maaltijden eet, waarvan je weet dat ze goed voor je zijn. Wees niet te streng en denk vooral niet te moeilijk. Kleine veranderingen blijven altijd beter dan geen verandering.

MINDSET & AFVALLEN

En dan is er natuurlijk ook het stukje mindset. Accepteer geen excuses van jezelf. Stem iedere actie of keuze omtrent voeding en beweging af met de doelen die jij voor ogen hebt.

Heeft een grotere kans van slagen met discipline te maken? Nee, eerder met de keuzes die je iedere dag maakt. Jij bent verantwoordelijk voor de dingen die je doet en dus ook voor de dingen die je in je mond stopt.

Stop gewoon met het zoeken naar oplossingen die van buitenaf komen. Een nieuw dieet gaat echt niet je leven veranderen.

Je zal moeten zoeken naar iets dat je innerlijke vuur kan ontbranden, de ware reden waarom je wilt afvallen en dan komt de rest vanzelf. Het kan niet iedere dag op en top gaan. Je zal te maken krijgen met mindere dagen, momenten waarop je gewicht niet meewerkt en dagen waarop je niet van de bank af wilt komen. Allemaal part of the process.

Vergeet gister, vergeet morgen. Focus je op het moment, de dingen die je nu kunt doen.

Onthoud dat verandering simpel is, maar niet makkelijk.

Minder eten. Meer bewegen. De rest is aan jou.

Als je nu denkt: “ja hallo, moet ik nu alles zelf uitvogelen?” Dan snap ik dat maar al te goed. Hieronder vind je een uitgebreide gratis guide, die je alles vertelt over het transformeren van je levensstijl.

>