Waar blijven mijn spierballen? 

Twee gymsessies achter de rug, een blik in de spiegel en de vraag: waar blijven mijn spierballen? We hopen niet dat je je aangesproken voelt, want er zijn mensen die zich dit daadwerkelijk afvragen. Voor het creëren van spierballen en een goed gebalanceerd lichaam is tijd nodig, of beter gezegd: tijd, geduld en consistentie. Als je resultaat wilt, zal je ervoor moeten werken. In de eerste fase van krachttraining kan je gelukkig het meeste resultaat boeken, maar dat vereist wel dat je aan de slag gaat met een goed plan! In dit artikel leggen we uit wat er nodig is om spiermassa op te bouwen, behandelen we jouw genetische potentie en vertellen we je hoeveel spiermassa je per maand kan opbouwen, afhankelijk van het aantal jaren/maanden dat je (juist) traint.

GEZEGEND MET DE JUISTE GENEN​

Wanneer het aankomt op je genetische potentie is het best lastig om in te schatten hoeveel spiermassa je kan aanzetten in een bepaalde periode dat je traint. Natuurlijk moet je in je achterhoofd houden dat je geen 60 kilo spier kan aanzetten, maar het is ook onmogelijk om nauwkeurig te bepalen hoe 'groot' je daadwerkelijk kan worden.

Nu kan je je wel druk maken of je nu maximaal 2 of 50 kilo spiermassa kan opbouwen, maar dit gaat voorbij aan het hele principe. Je moet je pas echt zorgen gaan maken om dit soort dingen, nadat je ongeveer 4+ jaar training achter je naam kan zetten. Bekende bodybuilding-magazines met je favoriete atleten zijn leuk voor wat extra motivatie, maar geven daarentegen wel een verkeerde afspiegeling van wat je op een natuurlijke manier kan bereiken. Deze beelden leiden vaak tot onrealistische verwachtingen met een mentale tegenslag tot gevolg!

Het echte geheim? Train hard en consistent met een persoonlijk plan, eet juist met een gebalanceerd voedingspatroon, en zie vervolgens hoe je lichaam zich ontwikkelt naar eigen zin. Bijna niemand is gezegend met de top-klasse bodybuilding potentie, maar iedereen kan een groot, sterk en gezond lichaam creëren waar je trots op kan zijn. Dit is dan ook waar je je motivatie uit moet halen en wat echt telt!

HOEVEEL SPIERMASSA PER JAAR?

Dit is afhankelijk van het aantal jaar dat je (op een juiste manier) traint. Er zijn helaas geen studies die het exacte antwoord op deze vraag kunnen geven, maar omdat wij vroeger met dezelfde vraag zaten, kunnen we wel een goede indicatie geven:

AANTAL TRAININGSJAREN

POTENTIËLE SPIERMASSA

0 maanden t/m 12 maanden

9 kilo - 11,5 kilo

12 maanden t/m 24 maanden

4,5 kilo - 5,5 kilo

24 maanden t/m 36 maanden

2,2 kilo - 2,7 kilo

36 + maanden

0,9 kilo - 1,3 kilo

​Het is verstandig om niet van het maximale uit te gaan. Iedereen is anders en verschillende factoren zoals je leeftijd, hormonen, genetica en levensstijl hebben invloed op het resultaat. Onthoudt ook dat dit gaat om het aantal jaren van juiste training. Wat die 'juiste' manier van trainen is, kan je lezen in één van onze volgende blogs. 

HOEVEEL SPIERMASSA PER MAAND?

De hoeveelheid spiermassa per maand kan indirect ook weer worden vertaald naar de spiermassa per jaar: 

CATEGORIE

POTENTIËLE SPIERGROEI PER MAAND

beginner

1 tot 1,5 % van je totale lichaamsgewicht per maand

intermediair

0,5 tot 1 % van je totale lichaamsgewicht per maand

gevorderd

0,25 tot 0,5 % van je totale lichaamsgewicht per maand

MOET JE DIT GELOVEN?

We willen graag de heetgebakerde internet discussies over spieropbouw vermijden, want het blijft nu eenmaal lastig te voorspellen wat je potentiële spiermassa zal zijn na een bepaalde periode van trainen. De bovenstaande tabellen geven naar onze mening een goede indicatie van wat de mogelijkheden kunnen zijn, maar zijn niet gebaseerd op de aspecten van wilskracht, drive & consistentie. Dit zijn hele belangrijke aspecten die voor iedereen anders kunnen zijn en dat moeten we toch even duidelijk vermelden. 

ALLES EVEN SAMENGEVAT

Het grootste gedeelte van je potentiële spiermassa kan je bereiken in de eerste 3 jaar dat je (juist) traint. Na die drie jaar komt er echter een vertraging in je progressie en zal je met andere trainingsstrategieën moeten werken om verdere progressie te stimuleren. Als je niet goed hebt getraind (met veel herhalingen en licht gewicht) voor meerdere jaren en vervolgens met een juist trainingsschema aan de slag gaat, zal je nog eens versteld kunnen staan van de resultaten die je kan bereiken!

Nogmaals: train hard, eat right and the results will come!​

>