Als je wilt weten of je eiwitten voor of na je workout moet eten om groter, strakker of sterker te worden, is deze blog voor jou op het lijf geschreven!

En ik snap best dat je niet weet wat je nou wel en niet moet eten voor of na een workout.

Want terwijl de één zegt dat eiwitten voor een workout noodzakelijk zijn om spiermassa op te bouwen en je kracht te vergroten, zegt de ander dat dit allesbehalve waar is en dat je alleen na je workout eiwitten binnen moet krijgen.

Maar wie heeft er nou gelijk? Daar ga je vandaag achterkomen...

HET BEGIN

Voordat ik echt begin met deze blog, wil ik eerst even duidelijk hebben wat echt belangrijk is voor het opbouwen van spiermassa en kracht:

Elke dag genoeg eiwitten eten.

Heb jij geen idee hoeveel eiwitten 'genoeg' is? Check dan even deze blog en ontdek gelijk 10 handige manieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. ​

Oké, nu dat duidelijk is, kunnen we door naar al het andere rondom eiwitten (wat overigens minder belangrijk is dan het voldoende binnenkrijgen van eiwitten): wanneer moet je het eten? Hoe vaak moet je het eten? Hoe groot moeten de porties zijn? Etc.

WAT IS EIWIT EN WAAROM IS HET BELANGRIJK?

Ik ga je even een kort, maar makkelijk schoollesje geven waardoor je vanaf nu precies weet wat een eiwit is en waarvoor het belangrijk is.

Ik beloof je dat ik het kort zal houden.

Een eiwit is een keten van kleinere moleculen, beter bekend als aminozuren. Deze aminozuren zijn de basis bouwblokken van ons lichaam.

Je weefsel van spieren, haren, organen en huid zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt van eiwitten, net als je hormonen, enzymen en nog veel meer.

Je lichaam heeft de beschikking over 21 aminozuren om eiwitketens te vormen. Van deze 21 aminozuren, produceert je lichaam er zelf 12.

De andere 9 aminozuren zal je moeten halen uit voeding. Deze staan beter bekend als de essentiële aminozuren.

De hoofdzakelijke reden dat je eiwitten moet eten, is dan ook om deze essentiële aminozuren binnen te krijgen zodat je lichaam zich kan herstellen en je je weefsels op kunt bouwen.

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, vraagt je lichaam om meer eiwitten wanneer je gaat fitnessen voor het herstellen van je ‘beschadigde’ spierweefsels na een workout.

MOET JE DEZE EIWITTEN VOOR JE WORKOUT ETEN?

Om deze vraag te beantwoorden, is het vooral belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid eiwitten die je lichaam voor de workout binnen heeft gekregen en de samenstelling van de eiwitten.

Even een voorbeeld:

Wanneer je een kleine hoeveelheid aan eiwitten binnen hebt gekregen die je lichaam snel verteerd, zoals 20 gram whey proteïne, dan is dit binnen 2 uur volledig geabsorbeerd.

Een steak met aardappelen en groente zal daarentegen pas na 6 tot 8 uur volledig geabsorbeerd zijn.

Wanneer je deze laatste maaltijd een paar uur voor je workout eet, snap je misschien wel dat het niet noodzakelijk is om vlak voor je workout nog een maaltijd met eiwitten te eten.

In het geval van de proteïne shake is dit anders. Je lichaam heeft in dat geval alles al zo goed als geabsorbeerd voordat je aan je workout begint, wat betekent dat een maaltijd met eiwitten voor je workout zijn voordelen kan hebben.

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat de meeste van ons waarschijnlijk geen extra maaltijd met eiwitten nodig hebben voor een workout.

Gedurende de dag eten we tenslotte meerdere grotere maaltijden met eiwitten (als het goed is), die ervoor zorgen dat je gewoon voldoende eiwitten in je lichaam hebt zitten die nog niet geabsorbeerd zijn wanneer je aan je workout begint.

Als je bijvoorbeeld een flink ontbijt eet (denk aan boterhammen/crackers met omelet, rijstwafels met kipfilet of bak yoghurt of kwark) om 9 uur en vervolgens om 12 uur gaat sporten, heb je gewoon voldoende eiwitten. Hetzelfde geldt voor als je luncht om een uur of 1 en sport om een uur of 5, of een snack neemt rond 3 en sport om 5 uur.

In al deze gevallen heeft je lichaam er vrij weinig aan om vlak voor de workout nog een snack te nemen.

Wanneer je daarentegen sport in de ochtend voor het ontbijt of 5 tot 6 uur na een redelijk kleine maaltijd, is het wel verstandig om ongeveer 20 gram eiwitten voor je workout te eten.

Zo simpel is het.

MOET JE EIWITTEN NA JE WORKOUT ETEN?

Ja.

Dat was een kort antwoord he? Ik ga er natuurlijk nog wel even wat verder voor je op in. Want waarom?

Ten eerste zijn je spieren na een workout meer gevoelig dan normaal om spiermassa op te bouwen wanneer het eiwitten krijgt.

Ten tweede is het zo dat je spiermassa na een training in staat is om je spiermassa af te breken. Eiwitten gaan deze afbraak tegen.

In de meeste gevallen is 20 tot 40 gram eiwitten na je workout voldoende. Deze 20 tot 40 gram kan je bijvoorbeeld uit whey proteïne halen, wat niet alleen makkelijk, maar ook goed is volgens verschillende studies.

Er wordt vaak gezegd dat je direct na je workout deze eiwitten binnen moet krijgen. Dit ligt wel wat minder nauw dan vaak beweerd wordt.

Wel is het zo dat je spieren na je workout de eiwitten het beste op zullen nemen, maar als jij driekwartier later pas je shake neemt, zullen je spieren zich niet hebben afgebroken in de tussentijd.

WELKE PRE & POST WORKOUT VOEDING IS HET BESTE?

Alles wat je moet weten over pre workout voeding, hebben we voor je verzameld in deze blog.

Alles wat je moet weten over post workout voeding, hebben we voor je verzameld in deze blog.

CONCLUSIE

Er is geen geheim in jouw pre of post workout voeding die je enorm kan helpen om spieropbouw te stimuleren, maar dat het verschil kan maken, is iets wat zeker is.

Dit houdt in dat het eten van eiwitten voor, maar vooral na je workout, iets is om in de gaten te houden!

​Vind jij het lastig om dit allemaal in de gaten te houden en om de juiste hoeveelheden binnen te krijgen? Download dan de volgende guide en ga vandaag nog aan de slag met een levensstijl die jou bij dit alles zal helpen! 

Dit bericht is gepost in Food. Bookmark de link.
>