Afvallen heeft niet alleen maar positieve gevolgen, zo bestaat er een kans dat je menstruatie op een gegeven moment uitblijft...

Drie jaar geleden begon ik met afvallen; veel cardio en weinig eten leek op dat moment voor mij de sleutel tot succes. Nadat ik twee maanden, naar mijn idee, goed bezig was, bleef mijn menstruatie plotseling uit.

In het begin was dit een vreugdedansje waard: geen maandelijkse mood swings meer, geen gedoe met sporten en een einde aan die maandelijkse krampen. 

Dat vreugdedansje veranderde na enkele maanden toch in een wat onrustig gevoel. Het was tenslotte wel heel toevallig dat mijn menstruatie uit bleef sinds ik vaker en intensiever sportte en minder was gaan eten.

Had het misschien dan toch hiermee te maken?

More...

DE MENSTRUATIE CYCLUS

menstruatie cyclus jorellafit

Laten we eerst even bij het begin beginnen...

De menstruele cyclus is een reeks van veranderingen die het vrouwelijke lichaam verandert ter voorbereiding voor de mogelijkheid om zwanger te worden.

Het werkt als volgt...

Iedere maand laat één van de eierstokken een eitje los. Op hetzelfde moment vinden er allerlei hormonale veranderingen plaats om de baarmoeder voor te bereiden voor een eventuele zwangerschap.

Twee hormonen die naar de eierstokken worden gestuurd, vertellen de eierstokken dat ze oestrogeen en progesteron moeten maken.  

Als het eitje vervolgens niet bevrucht wordt, zal de inhoud van de baarmoeder geloodst worden. Dit is waar we het over hebben als we spreken over het maandelijkse feestje

ENERGIEBALANS EN MENSTRUATIE

menstruatie hormoonbalans jorellafit

Maar wat is heeft de menstruele cyclus dan te maken met afvallen? De relatie hiertussen is heel simpel: het vrouwenlichaam is zeer gevoelig voor schommelingen in de energiebalans.

Wanneer een vrouw minder eet (vooral als een vrouw vast of maaltijden overslaat), of overmatig sport, herkent het lichaam de negatieve energiebalans als een bedreiging op haar voortbestaan.

Nadat het lichaam dat signaal binnen heeft gekregen, gaat het vanzelf niet-essentiële lichaamsprocessen zoals voortplanting uitschakelen.

Kort gezegd wordt je op dat moment onvruchtbaar. In wetenschappelijke termen is er sprake van: hypothalamus amenorroe.

Het tekort waarbij je als vrouw niet-essentiële lichaamsprocessen uitschakelt, is voor iedere vrouw anders.

Zo kan de ene vrouw veel slanker zijn, de ander vaker en op een hogere intensiteit sporten, en weer een ander minder calorieën eten en tegelijkertijd hormonaal gezond blijven. 

ANDERE OORZAKEN

Naast dat het lichaam het signaal om de voortplanting uit te schakelen krijgt van te weinig voeding of te veel beweging, zijn hier ook veel andere mogelijke oorzaken voor:

 • Te weinig relax of herstel momenten
 • Het continue bekritiseren van jezelf
 • Te weinig slaap
 • Calendar Exclamation
  Te veel stress (dit wordt vaak onderschat)

Dus mocht ook jouw menstruatie uitblijven, maar weet je van jezelf dat je voldoende eet en met een normale frequentie en intensiteit sport, dan is het verstandig om eens te kijken wat je beter kunt doen in relatie tot de bovenstaande oorzaken.

HET BELANG VAN HORMONALE GEZONDHEID

Het (tijdelijk) uitblijven van je menstruatie lijkt in het eerste opzicht, tenzij je binnenkort een gezin wilt stichten, geen probleem...

Sterker nog, het lijkt alsof het alleen maar voordelig is: geen mood swings, geen gedoe met sporten en geen maandelijkse krampen meer. 

Helaas, werkt het niet zo...

De maandelijkse periode gaat namelijk niet alleen om het voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Het is een bijwerking van een normale hormonale gezondheid.

Wanneer je menstruatie uitblijft, betekent dit dus dat er iets hormonaal niet helemaal goed gaat. In plaats van een vreugdedansje, is dit een alarm dat het tijd is om eens goed naar jezelf te kijken om erachter te komen waar het aan kan liggen. 

Wanneer je minder eet en meer beweegt dan voorheen, is de kans groot dat het daarmee te maken heeft. Je lichaam produceert dan namelijk minder oestrogeen en progesteron. 

Nu denk je vast: is dat zo erg dan?

Ja dat is het zeker! Je lichaam heeft deze hormonen namelijk nodig om onder andere je botten sterk te houden.

De eerste reden waarom vrouwen dan ook naar de doctor gaan wanneer de menstruatie uitblijft, is niet omdat het uitblijft, maar vanwege pijn in de dijen.  

Wat doktoren vaak zien is een klein breukje in het bot. Aangezien dit vaak bij fanatieke, vrouwelijke sporters voorkomt heeft het de naam Female Athlete Traid gekregen.

GEVOLGEN NA HET UITBLIJVEN VAN JE MENSTRUATIE

menstruatie cyclus uitblijven stop jorellafit

Naast dat er scheurtjes in je botten kunnen ontstaan na het uitblijven van je menstruatie, zijn er nog vele andere gevolgen:

 • Je bent veel moe en hebt weinig energie
 • Je slaapt slecht
 • Je haar begint uit te vallen
 • Calendar Exclamation
  Je hebt vaak koude handen en voeten
 • Calendar Exclamation
  Er groeien meer haartjes op je gezicht dan voorheen
 • Calendar Exclamation
  Je krijgt een droge huid
 • Calendar Exclamation
  Je hebt een negatief zelfbeeld
 • Calendar Exclamation
  Je merkt veranderingen in je vertering (zoals verstoppingen of een opgeblazen buik)
 • Calendar Exclamation
  Je hart klopt minder snel
 • Calendar Exclamation
  Wondjes genezen minder snel

Na het lezen van deze gevolgen, besef je je waarschijnlijk wel dat dat eerdere vreugdedansje alles behalve terecht is.

Want naast het verliezen van je menstruatie, verlies je nog iets veel ergers: je gezondheid.

WAT KAN JIJ DOEN?

maandelijkse periode menstruatie jorellafit

Ben jij een vrouw die bezig is met beweging en gezond eten, dan is het van belang om het uitblijven van je gezondheid, en dus je menstruatie serieus te nemen.

Mocht je menstruele cyclus onregelmatig worden of helemaal stoppen, doe dan het volgende...

 • Zorg ervoor dat je aan de energiebehoefte van je lichaam voldoet
 • Verhoog je calorieën of verminder het het aantal keer dat je sport (of de intensiteit)
 • Zorg ervoor dat je voldoende rust
 • Zorg voor voldoende koolhydraten
 • Zorg voor voldoende vitamines en mineralen (eventueel door middel van een supplement)

Het verhogen van je calorieën of het verminderen van het aantal keer dat je sport, klinkt misschien onlogisch als afvallen je doel is. Maar geloof me, een gezond lichaam is prioriteit nummer één en alleen dan kan je op een goede en gezonde manier aan jouw doelen werken! 

Mocht jou nou in hetzelfde schuitje zitten als ik een paar jaar geleden zat, maar weet je niet waar je moet beginnen met veranderen?

Of vind je de stap te groot om ineens meer te gaan eten of iets te veranderen in je bewegingsroutine?

Dan wil ik je daar maar al te graag bij helpen!

Het is namelijk nooit te laat om gezonde en goede keuzes voor je lichaam te maken. Lees maar eens het volgende...

5 maanden geleden ben ik begonnen met het begeleiden van een jong volwassen vrouw waarvan de menstruatie al 5 jaar uitbleef. Samen zijn we stap voor stap de manier van bewegen (het doen van 3 tot 4 keer krachttraining per week) en het aantal calorieën per dag (uiteindelijk 2260 calorieën) gaan veranderen wat ervoor heeft gezorgd dat haar menstruatie na 5 jaar weer terug is gekomen.

Dit bewijst maar weer dat het nooit te laat is om hulp te vragen. Want of je nou wilt afvallen, fitter worden of aankomen, prioriteit nummer één is een gezond lichaam waar jij je goed in voelt!

Heb je vragen omtrent dit onderwerp?

Wacht dan niet langer en stuur mij een mail: estrella@jorellafit.nl 

Heb jij weleens last gehad van een onregelmatige maandelijkse periode? Laat het in de reacties hieronder weten, zodat iedereen weet dat ze er niet alleen voor staan!

​Tot snel!

 • Hey!
  Zelf ben ik ook al 5 jaar niet ongesteld.
  Fijn om te lezen dat het toch nog goed kan komen! Ik heb wel ondergewicht. Ik vraag me af of je al eerder ongesteld kan worden voordat je weer op een gezond gewicht komt. Ik heb een tijd geleden al op een hoger gewicht gezeten maar ben toen niet ongesteld geworden. Ook misschien door de stress. Grts Rian!

  • Hi Rian,

   Bedankt voor je reactie! 🙂

   Dat is vervelend om te horen. Je wordt ongesteld zodra je hormonale balans weer gezond is. Het moment
   waarop dit gebeurt, is voor iedere vrouw anders. Het zou dus heel goed kunnen dat je hormonaal als
   gezond bent voordat je weer op een gezond gewicht zit. Maar in de meeste gevallen is het vaak zo dat
   de hormonale balans gezond is, wanneer je rond een gezond gewicht voor jouw lichaam zit.
   Zoals je zelf al aangeeft, kan het in jouw geval ook met andere factoren zoals stress te maken hebben.
   Probeer dus echt voldoende te eten en voldoende rust te nemen. Mocht je hier verdere hulp bij nodig
   hebben, dan kan je me altijd een mailtje sturen.

   Sportieve groetjes,

   Estrella

 • Oh heel toevallig nu deze blog! Na vorige week een flinke buikgriep blijft mijn menstruatie nu ook uit, gevolg van weinig eten en daarbij meteen een paar kilo afvallen en al snel weer aan het werk gaan/sporten?? Ik weeg ook al niet zo veel. Heb je hier ook vaker van gehoord?? Je hebt het in je blog ook over evt aanvullen van vitamine en mineralen, kan je hier iets van aanraden?
  Groetjes Merel

  • Hi Merel, dat is vervelend! Het zou inderdaad heel goed aan de combinatie van minder eten, veel bewegen en drukte op werk kunnen komen. Ik heb nog niet eerder gehoord dat het na een buikgriep is ontstaan, maar het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn dat sinds dat moment je menstruatie is uitgebleven. Voor de vitamines en mineralen, raad ik het aan om een supplement te nemen (van bijvoorbeeld Bodyenfit)! Het is namelijk bewezen dat bij veel vrouwen na het nemen van dit supplement, de menstruatie weer terugkwam!
   Sportieve groetjes, Estrella.

 • Hoi hoi! Ik ben al bijna twee jaar niet ongesteld, dus dat baart me best veel zorgen. Heb het idee dat ik al zo-veel eet en vind het eng om nog meer te gaan eten (want: wil niet aankomen). Dit artikel is wel een goede wake-up call, dat ik er wel wat aan moet doen. Want niet ongesteld worden is natuurlijk niet goed, dat heb je goed beschreven! Thanks <3

  • Hi, bedankt voor je reactie!
   Wat vervelend om te horen dat je al 2 jaar niet meer ongesteld bent geworden. Het feit dat je je ervan bewust bent dat er iets moet veranderen is al een stap in de goede richting. Meer eten kan inderdaad lastig zijn, maar geloof mij als ik je zeg dat je niet zomaar een paar kilo aankomt. Daarvoor moet je echt heel veel eten (sprekend uit ervaring)!
   Mocht je hulp nodig hebben bij het verhogen van je dagelijkse voedingsinname of ergens vragen over hebben, dan kan je mij ook altijd persoonlijk contacten via estrella@jorellafit.nl.
   Nogmaals bedankt voor je reactie en heel veel succes met de volgende stappen!
   Sportieve groetjes, Estrella.

 • Wow! Wat een eye-opener!
  Ik ben al 1,5 jaar niet ongesteld, vanaf het moment dat ik begon met lijnen. Ik ging uiteraard minder eten maar niet extreem weinig. Daarnaast wandel ik sindsdien zo’n 3 uur per dag met mijn hond.
  Ik heb al van alles de schuld gegeven van het uitblijven van mijn menstruatie maar er nooit in deze combinatie naar gekeken. Ik ben namelijk niet te licht (BMI is ongeveer 22) en mijn vetpercentage is prima dus ik dacht dat het hier niets mee te maken kon hebben.
  Ik eet zo rond de 1800 kcal per dag. Met mijn beweging is dat waarschijnlijk toch te weinig.
  Ik heb al een paar keer gehad dat mijn menstruatie begon toen ik een periode wat minder op mijn voeding lette. Toch maar eens wat meer gaan eten denk ik.
  Thanks!!!

  • Wat goed dat je deze blog dan leest! Het is inderdaad echt zo belangrijk om je lichaam voldoende en goed te voeden om alle lichamelijke activiteiten (aan de binnenkant) ook goed te laten werken! Goed dat je ermee aan de slag gaat 🙂 Succes!!

 • Heyy,
  Ik ben 14 jaar oud, weeg 51 kilo, ben 163 cm en ben nu ongeveer een jaar niet meer ongesteld.
  Ik denk dat dit komt omdat ik een tijdje te weinig heb gegeten.
  Ik at al mijn brood en groente wel goed. Maar ik nam er bijvoorbeeld geen jus meer bij en at geen snoepjes.
  Sowieso vind ik snoepjes al niet lekker. Ik eet veel liever fruit en gezond, gewoon omdat ik het lekkerder vind! (word ik een beetje mee gepest dat ik houd van gezond eten).

  Nu weet ik niet goed meer wat ik moet doen….
  het maakt mij ongerust dat het al een jaar weg is.
  Ik ben al begonnen met meer te gaan eten, maar ik weet niet percies hoeveel calorieën ik moet eten, en waar ik ze vandaan moet halen, omdat ik gezonde dingen lekkerder vind en daar niet voldoende uit haal (denk ik ).
  Dus hebben mensen tips voor wat ik kan doen??? Want ben wel een beetje wanhopig en bang…
  Graag hoor ik van jullie en andere mensen die dit lezen!!!!

  • Hi lieve Anna,

   Wat goed dat je reageert en dat je zo open bent over jouw situatie. Ik weet zeker dat veel meer meiden in dezelfde positie als jou zitten.

   Het lijkt mij goed als je me even een mailtje stuurt met wat je nu ongeveer op een dag eet. Niet exact in aantal grammen, maar gewoon globaal. Dan kan ik daar een advies op geven!

   Mijn mailadres is estrella@jorellafit.nl.

   Liefs,

   Estrella

 • Hey hallo,

  Ik ben audrey , de mama van moira ( 15 jaar ) en ik spreek even in haar naam om haar probleem even toe te lichten. Ongeveer een jaar geleden is mijn dochter fel beginnen af te vallen van 63 kg tot nu 47kg voor een lengte van 1, 66 m. Vroeger vondt ze haar altijd al te mollig en kon niet altijd de kledij dragen die ze wou dragen en kreeg daardoor wat complexen. Daarbij kwam dan nog dat haar vader ons gezin heeft verlaten en dat heeft volgens mij de trigger geweest van haar eetstoornis. Ze eet verder wel gezond, dat heeft ze van thuisuit meegekregen en laat ze al het zoete zoveel mogelijk weg maar ,ze neemt gewoon veel te wijnig caloriën tot zich dagelijks en daarbij sport ze nog 7 uur per week. Als je dan de berekening calorieopname en verbruik maakt is het logisch dat zij blijft vermageren. Zelf zit ik in de medische sector en heb haar reeds al de gevolgen uitgelegd van menstruatie , tot buikpijn en heup- botpijn , vermoeidheid …wat zij allemaal vertoond maar, het lijkt haar niet te deren en uiteraard naar mama ’s luisteren ze niet gauw .Ik heb haar al verwittigd dat ik van het moment ze onder BMI 18 geraakt hulp van derden ga inroepen die haar wakker kunnen schudden vooraleer haar gezondheid er volledig onderdoor gaat. Ze lijkt niet depressief en is niet minder vrolijk dan vroeger doch als ik ze soms goed bekijk begint ze een ziekelijke look te krijgen. Gezonde voeding zoals we gewoon zijn is dik ok en is ook normaal gezien voedzaam en calorierijk maar ze is te zuinig in de hoeveelheid opname. Meer eten is haar enige redding zei ik haar al maar ze wil absoluut niet dikker worden en vindt zich nog opgeblazen en te dik. Dit stevend af op annorexia als ze niet wakker wordt.

  Beste groetjes, en hopelijk kan jij een positief licht brengen voor moira.

  • Goedenavond Audrey,

   Wat vervelend om te horen dat uw dochter zich in deze situatie bevindt en op dit moment niet wilt inzien dat ze meer energie nodig heeft voor het goed kunnen functioneren van het lichaam. Ik ben wel blij om te lezen dat jullie het er thuis over hebben want dat is ontzettend belangrijk. Wat kan helpen, is om haar dagelijks een soort dagboekje bij te houden waarin ze opschrijft hoe ze zich voelt (heeft ze het veel koud? heeft ze voldoende energie voor alles wat ze wilt doen? denkt ze continue aan wat ze wel of niet ‘mag’ eten? staat ze regelmatig voor de spiegel? weegt ze zich iedere dag? enz.) Wanneer ze dit soort dingen dagelijks op gaat schrijven, gaat ze inzien dat ze (hoogstwaarschijnlijk) te obsessief met voeding bezig is. Daarnaast helpt het ook om haar doelen voor haarzelf op te schrijven: wat wil ze met te weinig eten en 7x sporten bereiken? (dit kan een fit lichaam zijn, of juist het hebben van controle, of een hele andere reden). Het is voor Moira belangrijk om in te zien wat ze wilt en wat ze doet (hoogstwaarschijnlijk ligt dit namelijk niet op een lijn). Blijf er vooral veel over praten maar forceer haar niet extreem veel te eten ineens. Het is eerst belangrijk dat ze zelf inziet dat het niet gezond is waar ze op dit moment mee bezig is!

   Groetjes,

   Estrella

 • Hoi ik had al een week geleden ongesteld moeten zijn ik ben 14 jaar en ik maak me zorgen ik heb ongeveer 3 weken was ik aan het afvallen best streng ik heb toen veel maaltijd tijden overgeslagen ik hoop dat iemand mij kan helpen groetjes

  • Hi, wat vervelend om te lezen. Het is verstandig om je calorieën hoeveelheid weer omhoog te brengen. Als je hier hulp bij nodig hebt, kan je mij een mailtje sturen: estrella@jorellafit.nl. Als het goed is, komt de menstruatie dan vanzelf weer terug!

 • >