Iedereen is opzoek naar het perfecte trainingsplan of de perfecte trainingsmethode en ook wij hebben een compleet trainingsavontuur achter de rug om daar (gedeeltelijk) achter te komen.

Het is, net zoals je voedingspatroon, een stapsgewijs avontuur naar verbetering en constante uitdaging.

Vaak kijk je op internet naar je favoriete fitnesspersonen en wil je precies weten wat voor trainingsprogramma's ze hebben gebruikt in hun 'carrière', omdat je graag dezelfde resultaten wilt zien bij je eigen lichaam.

Vandaag nemen we je mee in Jorellafit’s trainingsavontuur van de afgelopen drie jaar. Op deze manier kom je precies te weten:

 • Wat het startpunt was van ons trainingsavontuur.
 • Welke verschillende trainingsprogramma’s wij in de afgelopen drie jaar hebben gedaan.
 • Op welk punt we op dit moment zitten in ons avontuur.
 • Welke algemene stappen je hebt in je eigen trainingsavontuur.

Bereid je voor op een volledig en uitgebreid verhaal...

HET VERTREKPUNT

Om naar ons vertrekpunt te gaan moeten we even drie jaar terug in de tijd. Jordy ligt drie tot vier keer per week in het zwembad (waterpolo) en Estrella kan zich ook goed vermaken in het water (synchroonzwemmen).

Drie jaar geleden waren we – om het maar even zo aardig mogelijk tegen onszelf te zeggen – een beetje dikker en minder goed in vorm. Dat maakte ons drie jaar geleden niet zo heel veel uit, want we hadden niet echt het doel om er ‘gezonder’ en slanker uit te zien.

We hielden (en houden) van eten, hadden plezier in de teamsporten die we deden, leefden ons school-leventje en dat was het dan wel zo’n beetje.

Plotseling vonden wij, Jordy en Estrella, het tijd voor iets anders...

We weten niet meer precies waar de gedachtes vandaan kwamen, maar waarschijnlijk was het vrij snel na de vier weken vakantie die we doorbrachten in Amerika. Drie ‘refills’ cola en een standaard ‘supersize-upgrade’ van iedere maaltijd, zorgden ervoor dat we ons ‘zwaartepunt’ hadden bereikt.

Ik (Jordy) wilde afvallen en vooral een sixpack, Estrella gewoon een slanker lichaam. Op dat moment hadden we 100% ingezet op een nieuwe manier van trainen, want in die tijd wisten we niet dat je het beter kon oplossen door op je voeding te letten.

Drie tot vier keer in de week waterpolo en synchroonzwemmen waren niet meer voldoende en we begonnen aan ons alles-of-niks avontuur met 'P90X'.

P90X

P90X is het trainingsprogramma dat onze lichamen op de grootste en snelste manier heeft veranderd. Toevallig stond dit programma opeens op de harde schijf van onze laptops en daarmee begrijp je vast wel wat we bedoelen 😉

Laptop openklappen, op start drukken, geluid op maximaal en beginnen met de eerste echte workout. Deze workout zullen we nooit meer vergeten, want als zwemmers moesten we opeens gaan springen, squatten, opdrukken en een hoop andere bewegingen waar we de naam niet meer van weten.

Tijdens de eerste training merkten we vrij snel dat we onze conditie in het zwembad hadden laten liggen en de dag na de training wisten we precies wat het woord spierpijn betekende.

Ik zal nog even kort uitleggen wat P90X precies is. P90X is een trainingsprogramma dat je thuis goed kunt uitvoeren. In ons geval was dat op de zolderkamer met 30 graden in de zomer, wat natuurlijk niet echt verstandig is…

De trainingen bestaan vooral uit oefeningen met je eigen lichaamsgewicht en is gericht op high-intensity training. Hieronder even een korte impressie:

Ik heb voor ongeveer een jaar P90X gedaan (ja, zonder op te geven) en Estrella heeft het programma in totaal voor anderhalf jaar gedaan. Allebei zijn we van stevig naar slank gegaan, dus we kunnen wel stellen dat P90X voor ons heeft gewerkt 😉

Dit was mijn shape na P90X:​

VOOR P90X

NA P90X

KENNISMAKING MET KRACHTTRAINING

Een jaar na onze ‘all-you-can-eat’ vakantie in Amerika, was het tijd voor een nieuwe zomervakantie op Fuerteventura. We wilden onze slanke lichamen natuurlijk vasthouden, want we hadden er tenslotte hard voor getraind.

Tijd om op bezoek te gaan bij de lokale sportschool van een hotel. Gelukkig hadden we daar de mogelijkheid om gewoon onze laptop op de starten en in een apart zaaltje onze P90X trainingen te doen. Wat wil een mens nog meer 😉

Ik (Jordy) was vrij snel afgeleid bij iedere training, want naast het zaaltje stonden wat krachttrainingsmachines. Sta je dan als jongen met je sixpack een beetje rond te springen en yogaposities te doen, terwijl de 'stoere mannen' zware gewichten aan het tillen waren.

Vrij logisch dat ik ook op die machines wilde trainen, dus had ik besloten om iedere dag mijn trainingen af te wisselen. Op de ene dag P90X training met Estrella en de andere dag meedoen met de sterke mannen in het krachthonk. Ik vond het natuurlijk best spannend, want ik had nog nooit iets opgetild wat zwaarder was dan tien kilo.

In het begin ging alles vrij ongemakkelijk. Net als ieder nieuw begin en Estrella kan daar later meer over vertellen.

De nieuwe manier van krachttraining zorgde voor flink wat nieuwe spierpijn op plekken waarvan ik niet wist dat ze bestonden, maar ik vond het wel gaaf om te doen.

We waren drie weken op Fuerteventura en ik ruilde steeds meer P90X dagen om voor krachttraining met machines en gewichten.

Na drie weken was het weer tijd om terug naar huis te gaan, maar ik vond het totaal niet erg. Ik wist dat ik direct opzoek ging naar een goede sportschool om mijn avontuur voort te zetten.

SPORTAVONTUUR IN GOUDA

Ondertussen waren Estrella en ik allebei nog actief in het water, maar wisten we dat we ooit een keer volledig gingen omschakelen naar krachttraining/P90X. In de week dat we terugkwamen van vakantie, had ik me direct ingeschreven bij de sportschool in Gouda en zat ik vast aan een twee jarig contract. Je weet wel hoe dat gaat:

 • Je bent super gemotiveerd om te beginnen
 • Loopt vol van enthousiasme
 • Vind alles leuk en nieuw
 • Zegt overal ja op, en
 • Zet zo je handtekening onder een langdurig contract bij je eerste sportschoolbezoek.

Ik kon niet meer terug. Ik moest twee jaar volmaken in de sportschool, want ik wilde niet maandelijks 50 euro voor niks betalen.

Ok, Estrella blijft in dit stukje even buiten beeld, want die ging thuis voorlopig nog even verder met P90X op de zolderkamer…

Het was tijd voor mijn eerste officiële sportschoolperiode. Een periode waarin ik Arnold Schwarzenegger zag als mijn grote held/voorbeeld en de periode waarin ik als een kip-zonder-kop iedere training alle denkbare oefeningen en machines uitvoerde om mijn spieren zo snel mogelijk te laten groeien…

Trainingen van minimaal tweeënhalf uur waren voor mij de normaalste zaak van de wereld, want Arnold zei altijd: work hard, train harder! Dus dat volgde ik maar al te graag letterlijk op...

arnold dedication motivation

Na ongeveer 3 maanden was de nieuwigheid er wel vanaf. Ik had alle machines gebruikt en raakte daar wel een beetje op uitgekeken.

Het werd tijd om een nieuwe bron van motivatie vinden, waardoor ik mezelf weer opnieuw uit kon dagen. Om die reden ben ik begonnen met het lezen van boeken om mijn kennis over training en voeding te vergroten.

Dit was het moment dat ik erachter kwam dat mijn manier van trainen tot nu toe niet echt ‘optimaal’ was…

EEN NIEUW HOOFDSTUK

Het beste boek wat ik op dat moment tegenkwam was Bigger, Leaner, Stronger van Mike Matthews. Het boek beschrijft de basis voor voeding en krachttraining en is heel erg duidelijk en eerlijk voor een beginner (perfect voor mij dus op dat moment).

Ik ging vrijwel direct aan de slag met het 5 dagen trainingsplan vanuit het boek en dit zag er als volgt uit:

bigger, leaner, stronger jordy

Dit trainingsschema heb ik voor ongeveer een jaar gedaan en ik ben erg tevreden over de progressie die ik met dit programma heb geboekt.

Ik ging van machines naar barbells/dumbbells/vrije gewichten en kon daardoor veel nieuwe kracht opbouwen en de basispatronen van de compoundoefeningen zoals deadlift, bench press en deadlift goed aanleren.

We zijn op een punt belandt waarop Estrella weer in het verhaal komt. Een jaar na de vakantie op Fuerteventura gingen we voor drie weken naar een ander Canarisch eiland, Tenerife.

Het lijkt nu een beetje alsof we werken van zomervakantie tot zomervakantie en misschien is dat ook wel zo. Aan de vakantie in Tenerife ging een hele zoektocht vooraf, want ik wilde per se een hotel inclusief sportschool.

Op dat moment was ik, voor mijn gevoel, al zo ver met krachttraining, dat ik bang was om al mijn progressie te verliezen als ik 3 weken niet kon trainen.

Gelukkig hadden we het juiste hotel gevonden en maakte ook Estrella de stap van P90X naar krachttraining. Het moment dat Estrella voor het eerst aan de slag ging met gewichten hadden we eigenlijk moeten filmen. Het zag er een beetje zo uit:

Estrella ging tijdens deze drie weken ook aan de slag met het Bigger, Leaner, Stronger programma, maar dan wel met een hoger aantal herhalingen. Zoiets als dit:

bigger, leaner, stronger estrella

Ondertussen gingen we ook minimaal 5 keer in de week in de ochtend voor het ontbijt aan de slag met HIIT-cardio training, om al onze gegeten calorieën van de dag ervoor te verbranden (we hadden een all-in restaurant, dus je weet hoe dat gaat...)

Na de drie weken krachttraining op Tenerife, ging ook Estrella inzien dat dit het begin van iets heel moois en leuks kon zijn. Het was het moment waarop we besloten om Jorellafit te starten.

Het begon door dagelijks een foto te delen op Instagram en dit groeide al vrij snel uit tot een idee om mensen te inspireren als broer & zus.

Eenmaal thuis was het voor Estrella een vrij logische keuze om ook maar gelijk een handtekening te zetten onder een twee jarig contract bij dezelfde sportschool 😉

Ik kan het mij niet meer helemaal goed herinneren, maar volgens mij was dat het moment waarop ik stopte met waterpolo. De waterpolo-trainingen stonden mijn krachttrainingen te veel in de weg en ik haalde veel meer voldoening uit de sportschool.

Na de zomervakantie ben ik zelf nog 5 maanden doorgegaan met Bigger, Leaner, Stronger, totdat ik last kreeg van oververmoeidheid en pijnlijke pezen (in die tijd wilde ik niks weten van deloads en rust).

Toen begon er voor mij een wat moeilijkere periode. Niet dat je medelijden met mij moet hebben hoor, maar ik merkte dat ik niet echt meer een duidelijke progressie zag in de spiegel en met het gewicht dat ik kon tillen.

Na de vijf maanden Bigger, Leaner, Stronger heb ik het even wat rustiger aan gedaan, maar ik merkte zelf dat ik ook toe was aan iets anders. Mijn lichaam gaf dit dus duidelijk zelf aan, maar zie daar maar eens naar te luisteren...

Ondertussen heeft Estrella gewoon vrolijk doorgetraind en veel progressie geboekt met haar aangepaste versie van Bigger, Leaner, Stronger.

Voor mij was het tijd voor een volgende stap…

UPPER LOWER SPLIT

Ik kwam erachter dat ik niet meer moest trainen, maar beter een stapje terug kon doen.

Ik ging in plaats van vijf dagen, vier dagen trainen met een upper/lower trainingssplit. Ik dacht dat het niet beter kon dan Bigger, Leaner, Stronger, maar ik kwam er snel achter dat dit dus wel het geval was…

Progressie van week-tot-week in kracht- en spiertoename! 

Ik was drie maanden bezig met de upper lower split toen Estrella zich ook besloot te bekeren tot deze manier van trainen.

Trouwens ook het moment waarop ik een smoesje moest verzinnen om mijn sportschool te verlaten, want de dumbbells gingen niet hoger dan 40 kilo en ik was toe aan meer.

Ik had een nep huurcontract gemaakt en gezegd dat ik ging verhuizen buiten de stad, niet waar dus, sorry sportschool 😉

Ik had natuurlijk in de tussentijd gekeken naar een nieuwe sportschool en heb direct de overstap gemaakt. Estrella en ik konden nog maar 2 maanden trainen, want toen volgde ons gezamenlijke avontuur om voor 5 maanden in Barcelona te wonen.

Tijdens deze 5 maanden hebben we allebei grote progressie geboekt met de upper/lower split. We sloegen weliswaar door in ons bulkproces, maar de resultaten mochten er zeker zijn.

Eenmaal terug uit Barcelona zijn we weer verder gegaan met de upper/lower split tot onze afgelopen zomervakantie naar Fuerteventura. Ik kan niet anders dan tevreden zijn over de upper/lower split, maar ben toch weer toe aan iets nieuws, een volgende stap in het avontuur.

Ohja, in de tussentijd gaat Estrella weer vrolijk verder met de upper/lower split…

JACKED & TAN 2.0

Sinds dat ik ben begonnen met krachttraining, heb ik altijd twee doelen voor ogen gehad:

 • Sterk worden
 • Breder worden

De upper/lower split heeft hier zeker voor gezorgd, maar ik wil toch iets nieuws proberen. De progressie komt een beetje stil te staan en ik kan kiezen tussen twee dingen:

 • Sleutelen aan mijn bestaande upper lower split
 • Beginnen met een volledig nieuw trainingsplan

Ik heb gekozen voor de tweede optie...

Het nieuwe trainingsschema dat ik ga volgen, is een bestaand trainingsschema genaamd: jacked & tan 2.0.

Het is tijd voor een gespecialiseerd trainingsschema met een focus voor kracht, dat werkt met een lineair progressie model en specifieke percentages in een training die zijn gebaseerd op het maximale gewicht dat je kunt tillen voor 1 herhaling.

De structuur van het nieuwe trainingsplan is heel moeilijk uit te leggen, maar de uitleg van het trainingsplan kan je hier zelf lezen: jacked & tan 2.0

ALGEMENE STAPPEN IN JE TRAININGSAVONTUUR

In deze (vrij uitgebreide) blog heb je kunnen lezen hoe ons trainingsavontuur er tot nu toe heeft uitgezien. Ik bedacht me opeens dat iedereen wel een soort vergelijkbaar avontuur doorloopt en dat je zelf bepaalt waar je uitkomt, met de doelen die je voor ogen hebt.

De algemene stappen zien er (voor veel mensen) als volgt uit (deze stappen heb ik zelf verzonnen door mijn eigen avontuur te analyseren):

De actiefase

Je hebt besloten dat je wilt gaan beginnen met trainen (in ons geval met P90X). De manier van trainen weet je niet precies, maar in de loop van de tijd ga je er vanzelf achter komen wat bij je past.

Veel mensen blijven lang hangen in de actiefase. Echte regelmaat inbrengen is moeilijk, omdat je niet helemaal weet wat je wilt. Beginnen met cardiotraining is vaak een logische keuze voor de meeste beginners, want het krachthonk is veel te spannend…

De ontdekkingsfase

Als je in de actiefase een tijd lang op een constante manier hebt getraind, ben je meestal vrij snel toe aan iets anders. Je wilt (meestal) meer weten over voeding en training als je jezelf serieus neemt en maakt misschien de overstap van cardiotraining naar krachttraining (bij ons van P90X naar krachttraining zonder plan).

De ontdekkingsfase is ook de kip-zonder-kop fase, waarin je geniet van de krachttrainingsmachines en de nieuwe manier van trainen. Je hebt eigenlijk niet een vast trainingsprogramma, maar beleeft wel veel plezier.

Iedere training is anders en je vindt het geweldig.​

De structuurfase

Op een gegeven moment ben je uitgekeken op de machines en wil je graag meer progressie zien voor de tijd die je in de sportschool doorbrengt. Het is tijd om een trainingsschema te volgen van je favoriete social media idool of vanuit een blog/magazine/boek dat je hebt gelezen (bij ons van de kip-zonder-kop fase naar Bigger, Leaner, Stronger).

Dit is de fase waarin je de meeste progressie zal boeken in heel je fitnessavontuur, want als beginner slaat bijna ieder trainingsprogramma erg goed aan.

Het is ook de periode waarin je beseft dat alleen krachttraining niet voor magie zorgt, maar dat je ook beter moet gaan letten op je voeding (als je dat nog niet doet).

De progressiefase

In de structuurfase kan je jezelf meestal 6 tot 12 maanden goed vermaken. Daarna ben je waarschijnlijk toe aan iets anders en dit kan de manier van trainen zijn of een andere trainingssplit.

Je zet een nieuwe stap in jouw trainingsavontuur en gaat daarmee nieuwe grenzen verleggen (bij ons van Bigger, Leaner, Stronger naar upper/lower split).

Het verlaten van de beginnersfase (van beginner naar gemiddeld)

Je komt op een punt dat je niet echt meer progressie kunt boeken met een simpel trainingsschema. Je zal verder moeten kijken naar een wat specifieker trainingsplan voor het doel dat je voor ogen hebt (van upper/lower naar jacked & tan 2.0 in mijn geval).

In de progressiefase heb je vrijwel alles eruit gehaald wat erin zit en ben je toe om het beginnersniveau van trainen achter je te laten. Meestal is dit 1-2 jaar nadat je voor het eerst bent begonnen om op een constante manier te trainen met een vast trainingsprogramma in de structuurfase.

De tot-nu-toe onbekende fase

In deze fase ben ik nog niet aangekomen, dus hier kan ik weinig over zeggen. Ik verwacht wel dat dit een goed moment kan zijn voor een eventuele bodybuildingshow of powerlift wedstrijd. Ikzelf ben dit trouwens niet van plan, maar na 3-4 jaar op een constante manier krachttrainen zou dit een goed moment zijn om nieuwe grenzen op te zoeken.

CONCLUSIE

Met deze blog willen we vooral laten zien dat wij ook nog lang niet op het eindpunt zijn gekomen van ons trainingsavontuur. We zijn voor ons gevoel nog maar net begonnen en eigenlijk is dat ook zo, aangezien we nog maar 2 jaar echt met een vast trainingsplan trainen.

We weten al heel veel dingen, maar hebben ook zeker nog veel uit te proberen. Iedere nieuwe fase brengt weer nieuwe kennis met zich mee en dit proberen wij ook over te geven op de mensen die we begeleiden.

We hebben vaak de vraag gekregen of we mensen willen begeleiden voor een bikiniwedstrijd of bodybuildingshow, maar dit wijzen we af omdat we zelf nog niet in deze fase zitten.

Wij willen mensen zo goed mogelijk begeleiden en hebben daarvoor al flink wat certificaten op zak, maar in onze ogen kan geen enkele theoretische kennis op tegen de praktijkervaring van ons eigen avontuur (zowel voor training als voeding).

In theorie zijn we al 10 fases verder (vooral op het gebied van voeding) en weten we precies hoe we een nieuwe vorm van coaching kunnen neerzetten, maar voordat we dat doen, willen moeten we eerst alles op onszelf uittesten in de praktijk om een zo goed mogelijke ervaring voor jou als lezer/volger/klant te kunnen aanbieden! (PS. We zijn dus bezig met iets nieuws voor jullie!!)

Hopelijk heb je in deze blog gevonden wat je zocht. Wij vonden het in ieder geval heel leuk om ons complete trainingsavontuur met jou te delen! ​

>