Deze Vijf Dingen Doe Ik Om Bikiniproof Te Zijn Deze Zomer

Laat ik maar gelijk mezelf blootgeven: de afgelopen weken heb ik behoorlijk wat lekkere etentjes gehad en is de sportschool er meerdere malen bij ingeschoten.

Vier keer per week trainen werd twee keer per week, terwijl 1 barbecue er plotseling 3 werden.

Totdat ik mij vorige week maandag ineens besefte dat ik over zes weken op vakantie ga en de tijd begint te dringen.

Ik wil hiermee niet zeggen dat ik ontevreden ben over mijn lichaam, maar dat het allemaal nog wat strakker mag van mezelf, is iets wat zeker is.

Met die gedachte sprak ik vorige week maandag met mijzelf het volgende af: ik ga weer even 'streng' voor mezelf zijn zodat ik met een goed gevoel het vliegtuig in kan stappen.

Want ik ken mezelf: 3 plakjes stokbrood tijdens de barbecue worden er al snel 10 en dan blijft het natuurlijk niet bij een droog broodje. Ik bedoel als er pindasaus op tafel staat, staat dat er niet voor de sier... šŸ™‚

Misschien zwak van mezelf, maar ik houd nou eenmaal van eten en heb alles behalve een goede rem, dus zal ik een grens moeten stellen voor mezelf als ik mijn doelen op tijd wil behalen: de komende weken even geen pindasaus, kruidenboter en magnums meer voor mij (ik heb de afgelopen tijd behoorlijk wat op, dus kan wel even zonder). 

Nu je weet dat ik die grens voor mezelf stel, vraag je je vast af wat ik verder ga doen om binnen zes weken, of nu zelfs inmiddels 5, mijn doelen te behalen.

Daarom heb ik de vijf belangrijkste dingen die ik ga aanpassen in mijn levensstijl voor jou omschreven in deze blog! Doe jij met mij mee de komende weken?

1. GRENZEN STELLEN

Nu ik streng voor mijzelf ga zijn, wil dat natuurlijk niet zeggen dat ik mezelf van alles ga ontzeggen. Ook de komende weken geniet ik gewoon van lekkere maaltijden en barbecues, maar dan wel met grenzen en mijn doel in mijn achterhoofd.

Zo zal ik tijdens een barbecue het vette vlees overslaan en het stokbrood (met pindasaus) vervangen voor een lekkere salade. Het toetje (wat in de meeste gevallen een ijsje is) verplaats ik naar later op de avond. Dit wordt een bakje yoghurt of kwark met wat vers fruit.

Ga ik uiteten of heb ik een event met een overdosis aan lekkere dingen? Dan zal ik ook bewuste keuzes gaan maken en er de rest van de dag rekening mee houden.

Zo zal ik op dat soort dagen minderen in koolhydraten en vetten om tijdens het etentje of event wel te kunnen nemen wat ik op dat moment wil proeven. Maar ook hierbij geldt: met grenzen!

2. ƉƉN KEER OPSCHEPPEN

Iets waar ik, voordat ik vorige week maandag de draad weer oppakte, flink de mist in ging, was het meerdere keren opscheppen.

Als we bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven met een stukje kip en gegrilde groente aten (wat echt een prima maaltijd is), schepte ik wel 3 keer aardappeltjes op.

Door dit te doen pak je in no-time een paar honderd calorieƫn extra mee en dat moeten we zo vlak voor de zomer natuurlijk niet hebben.

Vorige week maandag heb ik dus met mezelf afgesproken om Ć©Ć©n keer de juiste hoeveelheid op te scheppen (ik weet inmiddels hoeveel dit is om af te vallen) en daarna gewoon te stoppen.

3. 4X PER WEEK KRACHTTRAINING

Nu denk je misschien: je wilt toch strakker worden, moet je dan geen cardio doen? Dat kan, maar voor mij is de juiste voeding en 4x per week krachttraining meer dan voldoende om mijn doelen te behalen.

Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van waar je nu bent. Wil jij bijvoorbeeld nog meerdere kiloā€™s kwijt binnen nu en vijf weken, dan raad ik het zeker aan om er minimaal 1 Ć  2 keer HIIT-cardio aan toe te voegen.

Voor mij gaat het er meer om dat ik nog net wat strakker word. Kilo's verliezen is dan ook niet mijn doel.ā€‹

4. EEN VAST PATROON CREƋEREN

Ik wil mijn voeding niet continue bijhouden met een app om te zien of ik op een dag niet over mijn calorieƫn ben gegaan en de juiste voedingswaarden binnen heb gekregen.

Dit heb ik lange tijd wel gedaan, maar door het inzicht en de kennis die ik nu heb, is dat voor mij niet nodig en daarbij heb ik op dit moment ook gewoon geen zin om me daar continue mee bezig te houden.

Hoe ik er dan toch zeker van ben dat ik het juiste en vooral niet te veel binnenkrijg?

Dat doe ik door voor mezelf eenmalig een dagschema op te stellen, zodat ik weet wat de hoeveelheden ongeveer zijn.

Zo start ik mijn dag vaak met iets van havermout of pannenkoeken waarin ik dagelijks dezelfde hoeveelheden van producten gebruik. Lunch ik in veel gevallen met boterhammen en sluit ik de dag af met een bak kwark met fruit (en eventueel wat toppings afhankelijk van wat ik de rest van de dag gegeten heb).

Mijn snacks en avondmaaltijd wisselen iedere dag, maar ook hierbij heb ik een beeld van de porties die ik binnen moet krijgen. Zo bestaan mijn snacks bijvoorbeeld uit 20 gram ongezouten noten, een dubbele rijstwafel met cream cheese en kipfilet, een smoothie met eiwitpoeder, een stuk fruit of een eiwitreep.

Mijn tip is om voor jezelf ook een vast patroon te creƫren voor zover dat kan. Als je net als ik thuis met de familie mee eet, wordt dit met het avondeten lastig, maar de rest van de dag kan je misschien wel een vast patroon creƫren!

5. ONNODIGE CALORIEƋN VOORKOMEN

Tuurlijk is dat sausje bij de barbecue lekker en is je kippetje sappiger als je hem in olie bakt, maar deze calorietjes kunnen net die calorietjes te veel zijn.

Probeer daarom onnodige calorieƫn te voorkomen en creatief te zijn met eventuele vervangingen.

In deze blog vind je tien simpele manieren om onnodige calorieƫn te voorkomen. Deze pas ik zelf ook volop toe!

CONCLUSIE

Wat ik met deze blog wil laten zien, is dat je met enkele simpele aanpassingen in je levensstijl je al een heel eind kan komen. Je hoeft niet tot op het calorietje te weten wat je eet (tenzij je aan wedstrijden mee doet) en kan ook gewoon lekker barbecuen de komende weken.

Zolang jij je doel in je achterhoofd houdt, je grenzen stelt voor jezelf, voldoende beweegt en lekker geniet, gaat het helemaal goedkomen! 

Ik ben al een week begonnen, start jij vandaag nog? Iedere dag is er tenslotte Ć©Ć©n, dus waar wacht je nog op? 

YOU CAN DO IT!!

>