De Sportschool Checklist: ZO kan jij de juiste sportschool kiezen

Het kiezen van een sportschool is niet zomaar even een beslissing....

De sportschool kan een belangrijk onderdeel vormen binnen jouw leven en met een alsmaar groeiend aanbod is een verkeerde keuze zo gemaakt.

Stel je voor, je bent eenmaal ingeschreven en komt erachter dat de plek waar je traint toch niet is wat je had verwacht…

De sfeer is niet fijn, apparaten vallen zowat uit elkaar, openingstijden zijn bagger, etc.

Doodzonde, je betaalt maandelijks voor iets dat je niet gebruikt of waar je geen plezier aan beleeft…

En om het allemaal nog heftiger te maken heb je ook nog eens een contract getekend voor 2 of 3 jaar!

Jorellafit biedt graag eerste hulp bij het kiezen van de juiste sportschool met deze ultieme checklist…

More...

Uitzoeken wat je precies wilt

Voordat je gelijk alle sportscholen in je omgeving afgaat, is het handig om vooraf na te denken wat je precies in een sportschool zoekt.

Wil je meedoen aan groepslessen? Ben je opzoek naar een cross-fit ruimte? Ga je voor krachttraining en zo ja, geef je de voorkeur aan een compleet scala machines of vrije-gewichten?

Het zijn misschien vragen waar je niet direct het antwoord op weet, maar nadenken voordat je ergens naar binnen stapt, is nooit verkeerd!

De Jorellafit sportschool checklist behandelt alle onderdelen die belangrijk kunnen zijn in het maken van een goede keuze.

Alle aspecten zijn hieronder stap-voor-stap uitgewerkt…


sportschool checklist Jorellafit

Kosten

Iedere sportschool heeft zijn eigen prijs en de meeste vallen in een prijsklasse tussen 10 en 60 euro.

Bedenk wat je ongeveer maandelijks wilt uitgeven en wat je ervoor terug wilt zien in de vorm van faciliteiten.

Houd rekening met bepaalde inschrijfacties. Sommige sportscholen hebben bepaalde kortingsacties, zoals in de drukke maanden januari en september, de momenten van de goede voornemens en het beginnen van de scholen...

TIP

Val niet direct voor de extra’s die sommige sportscholen proberen aan te praten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een maandelijkse extra voor het gebruik maken van de zonnebank. Je kan altijd nog die upgrade maken, dus denk er eerst even rustig over na, voordat je direct ja zegt!

Locatie

Houd er rekening mee dat de locatie van je sportschool op een juiste afstand ligt.

Je zal ongetwijfeld dagen hebben waarop je motivatie iets minder is, en het is dan een extra drempel als je eerst nog 45 minuten moet fietsen…

 TIP

Misschien is het verstandig om te kijken naar een sportschool die dichtbij school of werk ligt, zodat je direct voor of na werk/school kunt sporten?

Handig wanneer je weet dat zodra je thuis komt, je direct op de bank neerploft en er de rest van de dag niet meer af wilt komen!

Type sportschool

Je hebt sportscholen die focussen op een bepaalde doelgroep en sportscholen die gewoon zoveel mogelijk klanten willen contracteren. Zo heb je de volgende types:

Commerciële sportscholen

Dit zijn meestal de sportscholen die een laag bedrag per maand vragen (startend bij 10 tot 15 euro per maand). Vaak bieden deze sportscholen een ruime keuze aan cardio-machines en krachttraining-apparaten. Het nadeel van deze sportscholen, is vanwege de lage prijs, de grote hoeveelheid mensen die van de sportschool gebruik maakt.

 TIP

Dit is een prima optie als je buiten de piekuren wil trainen. Het trainen tijdens de avonduren betekent daarentegen meestal vaarwel zeggen tegen je vooraf opgestelde trainingsplan door de drukte 🙂

Luxere sportscholen met extra faciliteiten

Deze sportscholen bieden net even dat extra’s. Zo is er meestal een breed scala aan groepslessen en kan je er vaak sauna’s en zonnebanken vinden. Prijzen liggen hier tussen de 30 en 80 euro. Meestal hebben deze sportscholen niet veel vrije gewichten beschikbaar en richten ze zich meer op cardio apparatuur.

Lokale sportscholen

Hier gaat onze eigen voorkeur naar uit. Deze sportscholen staan meestal vol met machines en vrije gewichten. Misschien hebben ze dan wel niet zo’n mooie uitstraling als de luxere sportscholen, maar als je echt komt om te trainen, heb je ook niet meer nodig…

 TIP

De eigenaren van deze sportscholen hebben de sportschool vaak opgezet vanuit hun passie en zijn (bijna) altijd bereid om hulp te bieden of specifieke vragen omtrent training en voeding te beantwoorden!

Krachtsport club / cross-fit locatie

Deze ruimtes zijn gecreëerd voor de echte krachtpatsers en fanatieke sporters. Vaak bestaan ze uit 1 grote ruimte met pull-up bars, barbells, dumbbells en als je mazzel hebt een aantal squat-rekken.

De prijzen variëren per locatie, aangezien bij sommige ook de personal training automatisch wordt meegerekend…

Aanbod 

Als je wilt krachttrainen, is het belangrijk dat er voldoende vrije-gewichten en barbells zijn. Kijk ook even naar de status van de apparaten en de hoeveelheid hiervan.

Hetzelfde geldt voor groepslessen. Welke lessen worden er aangeboden en op welke tijden vinden deze lessen plaats?

 TIP

Niet alle sportscholen beschikken over een squat-rek, terwijl dit voor krachttraining vrijwel essentieel is (in onze ogen). Mocht je dus willen krachttrainen, dan raden wij aan om in ieder geval een sportschool te kiezen met een squat-rek!

Training/coaching 

Veel luxere sportscholen bieden personal training aan en/of hebben altijd een aantal mensen op de vloer lopen die je eventueel kunnen assisteren.

Niet bij alle sportscholen is hier sprake van en in sommige sportscholen laten ze je zelfs helemaal aan je lot over...

Niet erg als je precies weet wat je moet doen, maar wel erg als je voor de eerste keer met gewichten gaat experimenteren…

Openingstijden

Let erop dat er behoorlijke verschillen kunnen zitten in de openingstijden van de verschillende sportscholen.

Zo is de ene sportschool 24 uur geopend en is de andere sportschool tussen de middag gesloten...

 TIP

Let vooral op de openingstijden in het weekend, want deze verschillen meestal behoorlijk met de doordeweekse tijden (als je van plan bent om in het weekend te sporten).

Denk aan de toekomst

Als je van plan bent om ergens voor een lange tijd te trainen, is het verstandig om ook even een blik te werpen naar de gewichten.

Als je begint met trainen zal je genoeg hebben aan een dumbbell van 10 kilo, maar het is ook wel fijn als de gewichten doorlopen naar een hoger gewicht.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na 3 weken geen stapje hoger kunt doen 🙂


Volgende stap: proeftrainen

Je hebt voor jezelf op papier geschreven aan welke eisen de sportschool moet voldoen en hebt al even snel gegoogeld welke sportscholen in de buurt zitten…

Het is tijd om sfeer te gaan proeven.

Bij de meeste sportscholen kan je zonder al te veel poespas een weekje komen proeftrainen. Tijdens deze week krijg je een goede indruk van de sfeer en de drukte.

Probeer tijdens deze proefweek op verschillende tijden te trainen. Ieder tijdstip geeft namelijk een andere indruk…

Je kan jezelf de volgende dingen afvragen tijdens het proeftrainen:

  • Hoe is de begeleiding?
  • Sluit de apparatuur aan bij wat ik wil? Zijn de apparaten goed onderhouden?
  • Hoe is de sfeer in de sportschool? En hoe druk is het?
  • Kan ik eventueel douchen na het sporten? Hoeveel douches zijn er beschikbaar en zijn deze schoon?
  • Zie ik mezelf hier het komende jaar trainen? Voel ik me op me gemak?

Het is ook nooit verkeerd om met andere mensen te praten in de sportschool. Vaak vertellen ze snel hun ervaring over de sportschool en krijg je ook een betere sfeerimpressie!


Laatste stap: maken van de juiste keuze

Nadat je verschillende proeftrainingen hebt gedaan en alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet, wordt het tijd om de juiste keuze te maken.

We zijn het met je eens, een sportschool uitkiezen moet je niet te gehaast doen...

Het is beter om eerst even na te denken, voordat je direct je krabbeltje zet onder een meerjarig contract.

We hopen in ieder geval dat deze checklist je helpt bij het maken van jouw keuze!

  • We hebben geprobeerd om de checklist zo compleet mogelijk te maken. Toch kan het zomaar zijn dat we iets over het hoofd hebben gezien. Zou je ons kunnen laten weten wat je ervan vindt en of we iets moeten toevoegen aan de lijst? Je hulp wordt gewaardeerd 🙂

  • >