Zorgen Jouw Slechte Genen Ervoor Dat Je Niet Afvalt? (Wat Kan Je Eraan Doen?)

Wat voor lichaamstype heb ik?

Waarom zie ik er niet uit zoals hem/haar?

Heb ik slechte genen?​

Kan ik dit veranderen?​

Ok, ok, ok. Ik snap dat je een aantal vragen hebt, maar haal even rustig adem...

We zijn allemaal verschillend en ja, dat geldt voor iedereen op deze wereld.

We verschillen in lichaamstypes, reageren anders op bepaalde voedingsstoffen, zijn gezegend met een grote bil of juist met die gewilde ronde bicep. Ja echt, we zijn allemaal anders.

Laten we vandaag eens kijken in hoeverre jouw genen bepalen of je makkelijk afvalt of dat je nooit zal afvallen (grapje, iedereen kan afvallen)...

DRIE VERSCHILLENDE LICHAAMSTYPES

Ergens rond 1940 zijn er drie verschillende lichaamstypes bedacht door William Herbert. Die naam mag je van mij weer snel vergeten, maar ik wil wel dat je even kijkt naar deze drie types:

  • Ectomorphs 
  • Mesomorphs
  • Endomorphs

In de afgelopen twintig jaar zijn deze verschillende lichaamstypes in het algemeen geaccepteerd als classificatie voor hoe iemands lichaam reageert op basis van een bepaald voedingspatroon en trainingsschema. 

De bovenstaande drie benamingen klinken heel erg gaaf, maar je kan er niet echt een verschil uit opmaken. Daarom heb ik even voor wat meer informatie gezorgd: 

verschillende lichaamstypes

Ectomorphs

Gekenmerkt door lange en dunne spieren (smal lichaamstype), laag vetpercentage, niet voorbestemd om 'dik' te zijn of veel spiermassa op te bouwen. 

Mesomorphs

Gekenmerkt door een grote torso, laag vetpercentage, brede schouders met smalle taille, meestal een gespierde bouw, voorbestemd om makkelijk spiermassa op te bouwen en daarbij vetpercentage laag te houden.

Endomorphs

Gekenmerkt door een hoger vetpercentage, een brede taille, vollere benen en voorarmen, voorbestemd om makkelijk en snel vet op te slaan in vergelijking met Ectomorphs en Mesomorphs lichaamstypes.

WELK LICHAAMSTYPE HEB IK?

Deze vraag krijg ik een paar keer in de week (en ik vind het trouwens heel erg leuk om vragen te beantwoorden). De drie bovenstaande lichaamstypes zijn allemaal heel leuk en aardig, maar toch heb je er naar mijn mening niet heel veel aan.

Het zorgt bij veel mensen voor een hoop verwarring, want het is niet zo dat je uitsluitend bij 1 bepaald lichaamstype kan worden ingedeeld. Er zijn namelijk meer dan ​1000 factoren die bepalen hoe je eruit ziet en hoe je je gedraagt.

Waar het echt op neerkomt, is het volgende:

  • Sommige lichamen zijn erg efficiënt in het verbranden van brandstof uit voeding voor energie;
  • Sommige lichamen zijn minder efficiënt en hebben de neiging om meer brandstof op de slaan als lichaamsvet;
  • Sommige lichamen zijn heel erg efficiënt bij het opbouwen van spiermassa;
  • Sommige lichamen zijn minder efficiënt in het opbouwen van spiermassa.

Genetisch gezien behandelen we de brandstof die we binnenkrijgen vanuit onze voeding allemaal op een verschillende manier. Een deel van de mensen slaat deze brandstof sneller op als vet (en hebben dus ook meer eten nodig om zich energiek te voelen), terwijl andere mensen efficiënter omgaan met de brandstof uit hun voeding en dus niet aankomen. 

Je snapt dat het dan erg makkelijk is voor mensen om het volgende te zeggen:

  • "Ik ben altijd al dik geweest, dus ik zal altijd dik blijven." (Want ik ben een endomorph). 
  • "Hij/zij heeft echt geluk. Alles eten en niet aankomen, pfff."
  • "Hij/zij hoeft niet eens te trainen en is al gespierd."

Weet je wat ik daarop heb te zeggen?

Wat helpt het om dit soort dingen te zeggen?! Gebruik alsjeblieft niet je (mogelijke) lichaamstype als excuus, waardoor je jouw lichaamsdoel niet kan behalen. 

Als je geboren bent met genen die niet in je voordeel werken is dat niet jouw fout, maar wel je verantwoordelijkheid. Door de juiste dingen (op een constante manier) te doen, zal je altijd het resultaat bereiken wat je voor ogen hebt.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen (zoals een niet goed functionerende schildklier), dat moet ik er wel bij zeggen.

WACHT EVEN, ER IS HOOP!

Verschillende studies hebben aangetoond dat de meeste mensen binnen de 200-300 calorieën verschillen van elkaar (als we het hebben over dagelijkse verbranding van calorieën zonder lichamelijke activiteit) met hetzelfde gewicht en lengte. Je 'slechte genen' - als je die zou hebben - kunnen jou dus maar minimaal weerhouden van het resultaat dat je graag wilt bereiken. 

​Dit is natuurlijk geweldig nieuws, maar je zal er wel hard voor moeten werken!

VERGELIJKEN HEEFT GEEN ZIN

Het kan heel goed zijn dat je aan het shoppen bent of de gym inloopt en iemand ziet van 50 die er extreem goed uitziet (iets in de trend van gespierd, vitaal en slank). Dan kan je denken:"Wauw, dat kan ik nooit bereiken! Als ik ook die genen had, dan..."

Weet je, deze personen, en het maakt even niet uit hoe 'goed' hun genen zijn, zien er zo goed uit omdat ze iedere dag bewuste keuzes maken bij de dagelijkse dingen die ze doen omtrent voeding en training.

Het maakt niet uit met welke genen je geboren bent, als je resultaat wilt zien zal je ervoor moeten werken. En sommige mensen moeten er iets minder voor werken, maar OK niks aan te doen, gewoon door, want je kan niks oplossen met excuses. 

WAT MOET IK NU DOEN?!

Accepteer zoals je bent. Wat boeit het of je 'goede' of 'slechte' genen hebt? Onthoud dat er altijd een manier is om je lichaamsdoelen te bereiken.

Je lichaam gaat met een voorafbepaalde manier om met het verbranden van energie en het opslaan van vet. Afhankelijk van je genen, geslacht, hormoonbalans en medische aandoeningen, zal je voorzichtiger (of juist niet) om moeten gaan met het eten van bewerkte voeding en bewuster moeten nadenken over alle dingen die je in je mond stopt. 

De video hieronder laat heel makkelijk zien hoe het echt werkt! (Let op: in het engels)

Je voedingspatroon bepaalt voor 80-90% jouw kans op slagen of falen, als het aankomt op het controleren van je gewicht (en dus hoe je eruit ziet). 

Jouw beste optie is om dagelijks bewust te kiezen voor de juiste voedingsproducten in de juiste hoeveelheden.

Hoe je traint bepaalt de andere 10-20%. Uiteindelijk komt het neer op de belangrijkste regel (bij Jorellafit):

Geniet! Geniet van het proces van verandering en geniet van het leven.

Waar je echt moet beginnen, is het downloaden van onze gratis quick-start transformatie guide (mocht je die nog niet hebben). Deze guide vormt een goed startpunt om jouw verandering in te zetten...

Nogmaals, we willen je graag helpen bij jouw verandering.

>