Voordat ik echt ga beginnen wil ik tegen je zeggen dat je even de 'strakke-buik-diëten' en 'super-tips-voor-strakke-lijnen-binnen-7-dagen' uit je hoofd moet zetten.

Vandaag ga ik namelijk de wetenschap met je delen om jouw (onder)buik te laten verdwijnen.

Er zijn zeker bepaalde (super) tips en tricks om van je onderbuik af te komen, maar ik vind het wel zo verstandig om alles even goed te onderbouwen...

WAAROM JE ONDERBUIK ZO LASTIG WEG TE KRIJGEN IS

Als je moeite hebt om van je onderbuik af te komen, moet je je geen zorgen maken, want:

  • Je hebt geen genetisch nadeel ten opzichte van andere mensen
  • Je hebt geen super speciale oefeningen nodig, omdat het andere bij jou 'niet werkt'
  • Je hormoonverhoudingen zijn waarschijnlijk in orde
  • Je eet niet alleen maar de verkeerde dingen (suiker kan je gewoon blijven eten)
  • Je hoeft je koolhydraten niet op te geven

De dingen die je wel moet doen, kan je allemaal vinden in deze complete guide (blog) of onze gratis transformatie guide in 30 dagen:

Het maakt dus niet uit welke genen of hormoonlevels je hebt. 99,9% van de mensen kan het lichaam bereiken die hij/zij voor ogen heeft, alleen zou je je wel moeten afvragen wat je ervoor moet doen en wat je ervoor moet laten. Dit dan je overigens heel mooi terugvinden in deze blog.

In de meeste gevallen wordt het laten verdwijnen van je onderbuik gezien als een grote opgave, maar het kan makkelijker zijn dan je altijd hebt gedacht. Alles wat je nodig hebt is de juiste kennis en natuurlijk de juiste wil om jouw lichaamsdoel te bereiken!

Je zal vast weleens geprobeerd hebben om af te vallen en dan hebben gemerkt dat sommige lichaamsdelen makkelijker slanker worden (borst, armen, gezicht) in vergelijking met de buik, benen en heupen.

​Ik zal hieronder even verklaren hoe dit komt (en ik probeer dit zo makkelijk mogelijk te beschrijven):

​Als we het hebben over vetverbranding, is dit een twee-delig proces dat bestaat uit lipolyse en vet-oxidatie.

Lipolyse ​is het proces waarbij vetcellen moleculen van opgeslagen energie (vetzuren) vrijmaken in het bloed en oxidatie is het proces waarbij cellen die vetzuren gebruiken of verbranden.

In je vetcellen zitten allemaal receptoren die vetzuren kunnen vasthouden en sommige receptoren geven deze vetzuren makkelijker af in vergelijking tot andere vetcellen. 

De verschillende receptoren staan bekend als alfa- en bèta-receptoren, waarbij de alfa receptoren lipolyse verhinderen en beta receptoren lipolyse juist stimuleren. 

Zo kan je vetcellen met een hoge hoeveelheid beta-receptoren zien als beste vrienden voor je vetverlies, terwijl vetcellen met een hoge hoeveelheid alfa-receptoren niet zo geliefd zijn door je lichaam.

Nu mag jij raden hoeveel alfa receptoren er in jouw (onder)buik zitten...

DE VIJF GROOTSTE ONDERBUIK FABELS

Op het internet kom je een hoop lachwekkende fabels tegen. Althans voor mij is het misschien lachwekkend, maar ik kan best begrijpen dat jij niet weet wat je wel en niet moet geloven. 

De volgende dingen moet je in ieder geval niet (meer) geloven...​

Buikvet plaatselijk verliezen

Het maakt niet uit hoeveel crunches of hoeveel seconde planking je doet, het buikvet zal je daarmee nooit direct en plaatselijk kunnen verbranden. Hier kan je daar meer over lezen.

Individuele voedingsproducten die vetverlies rondom de buik stimuleren

Je (onder)buik wordt niet veroorzaakt door een bepaald voedingsproduct of product-categorie. Het draait altijd om de energie balans en deze 'wet' kan je niet veranderen.

Afvallen = minder eten in vergelijking met wat je dagelijks verbrandt.

Aankomen = meer eten in vergelijking met wat je verbrandt.​

Aantal maaltijden dat je eet is niet in orde

Het aantal maaltijden dat je dagelijks eet, heeft geen invloed op jouw resultaat. 3 maaltijden met een totaal van 1600 kcal is precies hetzelfde als 6,7,8 maaltijden met een totaal van 1600 kcal. 

Je mag niks meer eten na 8 uur

Nogmaals, de timing van je maaltijden maakt niet uit voor jouw uiteindelijke resultaat.

Stress is de boosdoener

Stress kan gedrag bevorderen die tot gewichtstoename leidt, maar kan niet direct zorgen voor hormonale onevenwichtigheden of andere processen die jouw afvalproces belemmeren.

DEZE TWEE DINGEN KAN JE DOEN VOOR HET LATEN VERDWIJNEN VAN JOUW (ONDER)BUIK

Gelukkig is het verliezen van je buik veel eenvoudiger dan veel mensen zouden denken. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die je moet weten om voor eens en altijd van jouw (onder)buik af te komen:

Het verlagen van je totale lichaamsvetpercentage

Dit is serieus alles waar het op neerkomt.

Verminder je lichaamsvetpercentage tot 10% (mannen) of 20% (vrouwen) en het grootste deel van je buikvet zal weg zijn. En elk procentje dat je slanker bent, betekent (vanzelfsprekend) nog minder vet rond je buikgedeelte.​

Bepaalde dieet-, trainings- en aanvullende strategieën gebruiken om sneller vet te verbranden en buikvet beter te mobiliseren.

Hier zal ik zo meer over vertellen.

5 BEWEZEN MANIEREN OM JE ONDERBUIK SNELLER TE LATEN VERDWIJNEN

Er zijn twee verschillende manieren om je buikvet sneller te verliezen:

1. Versnel het vetverlies proces van je lichaam in het algemeen

2. Help je lichaam beter de vetcellen te mobiliseren met hoge hoeveelheden alpha-receptoren

Laat ik nou eens 5 verschillende wetenschappelijke manieren weten om deze bovenstaande dingen te bereiken...​

1. Gebruik een matig tot agressief calorie tekort 

Als je vet wilt verliezen, wil je het liefst zo snel mogelijk je vet verliezen zonder dat dit ten koste gaat van je spiermassa.

Jouw uiteindelijke resultaat wordt bepaald door de grootte van je calorie tekort.

Dat wil zeggen dat een klein tekort van 5 tot 10% kleiner en langzamer resultaat zal opleveren dan een groter tekort van 20 tot 25%.​

Het is de kunst om een zo groot mogelijk calorie tekort aan te houden, welke zorgt voor zoveel mogelijk vetverlies zonder het verlies van spiermassa en andere nadelen, zoals honger en acute eetbuien.

Een studie uitgevoerd door wetenschappers aan de Universiteit van Jyväskylä hadden elite sporters (= <10% lichaamsvet) op een dieet gezet met een calorie tekort.

Alle deelnemers volgden hun reguliere trainingsschema met een voedingspatroon dat hoog is in eiwitten. De deelnemers werden opgesplitst in twee groepen. De ene groep handhaafde een tekort van 12% (ongeveer 300 calorieën minder dan hun onderhoudsniveau) en de andere groep handhaafde een tekort van 24% (ongeveer 750 calorieën minder dan hun onderhoudsniveau).

Na vier weken verloor de 12% groep weinig vet en spiermassa en de 24% groep 2 kilo aan vet en heel weinig spiermassa. 

Ik heb dezelfde resultaten gezien bij mijn eigen lichaam en bij de mensen die ik heb gecoacht. 

Dus als je een hoog aantal eiwitten eet (1.8 tot 2.0 per kg aan lichaamsgewicht), krachttraining doet met een hoge intensiteit (zware gewichten) en je cardio beperkt tot een minimum (2 uur per week), kan je veilig een tekort aanhouden van 20% tot 25%, zodat je vetverlies kan maximaliseren en spierverlies kan vermijden.

2. Trainen op een lege maag

Er bestaat nogal wat verwarring omtrent het trainen op een lege maag, dus ik wil bij deze even de lucht klaren.

Volgens veel deskundigen is trainen op een lege maag een eenvoudige en krachtige manier om de hoeveelheid vet te verhogen die je lichaam verbrandt terwijl je traint.​

In werkelijkheid is het allemaal niet zo eenvoudig...

Hoe leeg moet je maag precies zijn? Welke oefeningen moet je dan doen? Zijn er nadelen aan verbonden?

Het eerste wat je moet begrijpen, is dat het niet genoeg is om gewoon een maag te hebben die 'leeg' voelt, want dit biedt totaal geen garantie omtrent het sneller verliezen van vet.

Met leeg bedoel ik echt leeg en meestal is dat 6 uur of langer na het eten van je laatste maaltijd. Dit heeft te maken met de verschillen in hormoonniveau's en dus niet of je maag leeg aanvoelt, want je maag heeft bij sommige grote maaltijden 6 uur nodig om je eten te verteren. 

Na het verteren van je eten en het dalen van je insulinelevels tot hun basisniveau, kan je pas echt spreken van een 'lege maag'. 

Nu is er natuurlijk niks mis met trainen, terwijl je daarvoor nog hebt gegeten. Iedere training verbrandt calorieën die je gewichtverlies bevorderen. Wat veel mensen niet weten, is dat het trainen op een lege maag zorgt voor wat extra voordelen (en ook mogelijke nadelen):

1. Onderzoek toont aan dat het trainen op een lege maag helpt bij het verhogen van de lipolyse en oxidatie processen.

Hierdoor is je lichaam in staat om meer vet te mobiliseren als je insulinelevels op basisniveau zijn in vergelijking met verhoogde insulinelevels na het eten.

2. Onderzoek toont aan dat de bloedstroom in het buikgebied wordt verhoogd wanneer je op een lege maag traint, wat je helpt om vet in dit gebied sneller te verbranden.

Deze voordelen klinken natuurlijk heel goed in de oren, maar vrijwel alle goede dingen worden gevolgd door een maar...

Trainen op een lege maag zorgt ervoor dat je spierafbraak extreem wordt verhoogd...

Dit had je waarschijnlijk niet verwacht en ik zal het even uitleggen. Als je teveel spiercellen in je trainingen beschadigt en afbreekt, kan je lichaam dit niet bijhouden met de reparatie en wordt de afbraak van spiermassa verhoogd.

Een ander nadeel aan het trainen op een lege maag, is de mindere energie tijdens de training waar veel mensen last van hebben. Veel mensen vinden dat ze minder energie en focus hebben wanneer ze op een lege maag trainen en dus niet in staat zijn om het niveau van lichamelijke en mentale intensiteit te behouden waaraan ze gewend zijn.

Ikzelf heb hier persoonlijk weinig last van, maar iedereen verschilt daarin.

Dus zoals je kan lezen, heeft het trainen op een lege maag zijn voor- en nadelen. Gelukkig kan je in ieder geval de nadelen doen laten verdwijnen met een aantal effectieve aanvullingen op je voedingspatroon.

Je kunt namelijk je spierverlies tegengaan met β-hydroxy-3-methylbutyraat (ook bekend als HMB). Dit is een stof die de eiwitsynthese direct stimuleert.

Dat wil zeggen dat HMB heel goed werkt tegen spierafbraak, wat betekent dat je sneller zal herstellen van je trainingen en minder spierpijn ervaart. 

HMB heeft ook geen invloed op je insulinelevels, dus je 'lege maag' wordt hierdoor niet beïnvloed.​

Met HMB heb je dus alle voordelen van het trainen op een lege maag, zonder de nadelen. Helemaal top dus! Vaak neem ik voor het trainen (op een lege maag) HMB met 10 tot 15 gram bcaa's (belangrijkste aminozuren voor spieropbouw) om er helemaal zeker van te zijn dat ik mijn spierafbraak minimaliseer.

3. Doe hiit cardio training

Meer informatie daarover kan je lezen in deze blog.

4. Doe aan krachttraining met zware gewichten

Zware krachttraining biedt je twee hele mooie voordelen aan, omtrent het verliezen van vet:

  • Het helpt je om je kracht te behouden, terwijl je in een calorie-tekort zit.
  • Het verhoogt je metabolisme dramatisch voor meerdere dagen na elke training en onderzoek toont aan dat dit soort trainingen kunnen leiden tot het verbranden van honderden meer calorieën in vergelijking met het trainen met lichtere gewichten. 

Ben je opzoek naar een juist trainingsschema? Download dan gratis onze 30 dagen transformatie guide:

5. Neem extra supplementen die bijdragen aan vetverlies

Hierbij moet je vooral denken aan cafeïne. Ik wil dit niet te moeilijk maken, want dit doe ik zelf namelijk ook nooit.

Cafeïne helpt je gewicht te verliezen door de hoeveelheid energie die je lichaam verbrandt de hele dag te verhogen, het verhoogt je krachtbevordert je spieruithoudingsvermogen en verbetert de anaërobe prestaties.​

Een simpele (zwarte) koffie voor de training is voldoende om deze effecten te stimuleren.

CONCLUSIE

Miljoenen mensen worstelen om buikvet te verliezen en gebruiken hiervoor allerlei rare diëten, supplementen en 'platte buik tips'.

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn en daarmee bedoel ik voor iedereen. Nooit.

Als je alle dingen uit deze blog toepast, kan ik je garanderen dat je makkelijk van je buik afkomt en dat je deze 'strakke buik' voor de rest van je leven kunt behouden.

>