Goedkoop gezond eten, hoe doe je dat?

Een voorverpakte maaltijdsalade zal ook het komende jaar duurder blijven in vergelijking met een 20 stuks frikadellen-verpakking. Niet te geloven, maar toch is het zo. We kunnen er niet omheen, onbewerkte producten zijn over het algemeen duurder dan bewerkte producten. Vinden we dat erg? Misschien, maar eerder oneerlijk. Vinden we dat lastig? Misschien, maar daar kan verandering in komen... 

Ik kan je garanderen dat je na het lezen van deze blog weet welke boodschappen gezond zijn voor jou, én voor je portemonnee. 

DE BASIS

Laten we eerst even een stapje terug gaan en je voedingspatroon bekijken vanuit zijn geheel. Als je naar de onderstaande piramide kijkt, zie je dat de energiebalans en verhouding van je macronutriënten de onderste twee lagen in beslag nemen.

Een laagje hoger en we komen uit bij de ‘voedingskeuzes’ die je maakt. Dit is het onderwerp van vandaag. Hoe kan je gezonde keuzes maken zonder meer geld uit te hoeven geven?

voedingspiramide gezond goedkoop eten

GOEDKOOP GEZOND ETEN?

Even terug naar het voorbeeld uit de inleiding. In de meeste supermarkten koop je een pak met 20 frikandellen voor nog geen €2,50. Hoe je deze verleiding kan weerstaan (als je van frikandellen houdt) is één, maar hoe je tegen dezelfde prijs een gezonde keuze kunt maken is twee. 

Na ruim drie jaar bewust bezig te zijn met voeding, kan ik je vertellen dat het niet moeilijk hoeft te zijn om gezondere keuzes te maken en toch op je budget te letten. 

Aangezien ik al mijn hele leven actief beweeg (op dit moment minimaal vier keer per week een uur krachttraining), is het voor mij belangrijk een hogere hoeveelheid eiwitten te eten in vergelijking met een persoon die de hele dag voor de tv hangt. Eiwitten kunnen zorgen voor hogere kosten als je niet efficiënt inkoopt… 

GOEDKOOP EN GEZOND EIWITTEN SCOREN

Mijn favoriete eiwitbronnen zijn: bonen, yoghurt, kwark, eieren, kipfilet, vis, tempeh, tofu en eiwitpoeder. De meest goedkope eiwitbron hiervan is eiwitpoeder. Mijn favoriete eiwitpoeder is die van Myprotein en Womensbest.

Bij Myprotein heb je bijvoorbeeld een zak van 5 kilo voor €55. Deze prijs schrikt je natuurlijk snel af, maar omgerekend betaal je per shake zo’n 25 tot 30 cent.

  • 5000 gram : 25 gram per shake = 200 shakes
  • 55 € : 200 shakes = 0,275 cent per shake

Deze prijs kan dus omgerekend aardig concurreren met de prijs van 20 frikandellen, en is daarbij een veel gezondere optie voor je lichaam.

Ook eieren hebben een lage prijs (vooral als je ze bij de kaasboer op de lokale markt koopt)! Wij betalen €3,50 voor 30 eieren, wat omgerekend dus nog geen 12 cent per ei is. 

Met de eiwitten zit het dus wel goed als je het over goedkoop gezond eten hebt, maar je moet natuurlijk ook nog ergens je koolhydraten vandaan toveren. Als je ons al langer volgt, weet je dat een van onze favoriete koolhydraatbronnen havermout is.

GOEDKOOP EN GEZOND KOOLHYDRATEN SCOREN

Havermout is een geweldige bron van complexe koolhydraten, wordt langzaam afgebroken door je lichaam, en is daarbij ook nog eens supergoedkoop. 

Voor de meeste huismerken betaal je nog geen 80 cent per kilo. Ik gebruik zelf 55 gram per ontbijt, dus tel maar uit je winst! 

Naast havermout behoren ook rijst, pasta, aardappels, bonen, brood en fruit tot mijn favorieten lijstje. Allemaal geen enorm dure producten, dus ook voor koolhydraten geldt: no excuses! 🙂 

GOEDKOOP EN GEZOND VETTEN SCOREN

Ik hoor vaak uit de omgeving dat mensen vetten zoveel mogelijk proberen te skippen. Doodzonde, want het is niet alleen nodig voor verschillende lichaamsfuncties, maar ook een mega lekkere toevoeging aan iedere maaltijd.

Bij vetten wordt er vaak gedacht aan noten. Niet gek ook, want die worden in elke blog met het onderwerp ‘vetten’ benoemd.

En dan hoor ik je denken: noten zijn toch superduur? Dat klopt (in veel winkels), maar er is meer dan dat om goedkoop gezond eten mogelijk te maken als het op vetten aankomt (en daarbij valt de prijs van noten bij sommige winkels best mee als je goed zoekt)! 

Ik heb een aantal dingen die ik regelmatig, lees: in veel gevallen dagelijks, eet. Hieronder vallen onder andere verse kokos, kokosrasp/kokosschaafsel, hummus, avocado, olijfolie, truffelolie, noten, pindakaas, amandelboter, zaden en pure chocolade.

Met onze gratis vegan guide (PDF) ervaar je ook dat gezond en onbewerkt eten echt niet duurder hoeft te zijn... 

WAAR SCOOR IK MIJN 'VETTEN' VOORNAMELIJK?

Het grootste gedeelte van de boodschappen doe ik bij de Lidl. Hier zijn de gemengde ongezouten noten (rond de €2,50) redelijk betaalbaar, evenals de netjes met 6 avocado’s (€2,69), hummus (€1,09) en kokosnoten (€0,69). Ook de pure chocolade en olijfolie valt hier prima onder de categorie ‘gezond goedkoop eten’.

Truffelolie haalde ik voorheen bij Oil & Vinegar, maar inmiddels heb ik ook daar een low-budget versie voor gevonden bij de Plus van het merk Monini (aanrader)!!

Wat er dan nog overblijft zijn de kokosrasp/schaafsel, pindakaas, amandelboter en zaden. Een aantal hiervan krijg ik door samenwerkingen, dus die vallen dan al snel onder het kopje goedkoop eten. 

Krijg ik het niet, dan haal ik de pindakaas bij de Lidl en de zaden en kokosrasp/schaafsel bij Holland & Barret of in de markthal in Rotterdam. Amandelboter heb ik nu van Womensbest en Prozis. Bij Prozis hebben ze trouwens nog veel meer lekkere producten die je helpen om dagelijks voldoende vetten binnen te krijgen. Met de code ‘ESTRELLA’ krijg je 10% korting op je hele bestelling!

CONCLUSIE

Vaak gebruiken mensen de hoge prijs voor gezond eten als tegenargument om gezonder te gaan eten, terwijl een patatje op de hoek van de straat vaak net zoveel kost als een compleet ontbijt met havermout, banaan en eieren.

Het is belangrijk om je te verdiepen in wat producten nu daadwerkelijk kosten door dit om te rekenen per maaltijd. Dan zal je vanzelf merken dat de prijsverschillen tussen ‘gezonde’ en ‘ongezonde’  voeding best meevallen.

Kortom, goedkoop gezond eten is prima mogelijk! Neem de tijd om eens te kijken wat de prijsverschillen tussen verschillende supermarkten en winkels zijn, dat scheelt je namelijk zo een paar tientjes per week!

Jij happy & je portemonnee ook, YAY!

Geschreven door:

Estrella van Toor

Ik ben de mede-oprichter van Jorellafit en ik wil graag zoveel mogelijk mensen helpen bij het behalen van zijn/haar doelen. Wil je iets aan mij kwijt of heb je een bepaalde vraag? Ik beantwoord deze graag persoonlijk!

estrella van toor
>