Gezond afvallen... Iets wat iedereen wil, een groot deel lijkt te lukken, maar jou niet. Jij laat al maanden dingen staan, sport zoveel je kunt en ziet maar geen verandering.. Wat is het dat ervoor zorgt dat jij maar blijft struggelen?

Het is niet gek dat je moeite hebt met gezond afvallen. De wereld wordt overspoeld met een grote hoeveelheid (onjuiste) informatie. Een juiste aanpak vinden is een klus op zich...

  • Probeer nu de ontbijtgraan die jouw vetverbranding versnelt!
  • Actie: 3 doosjes fatburners voor €4,99!
  • Het low-carb dieet is de manier om 5 kilo per maand af te vallen!

Allemaal kreten die van we voorbij zien komen, maar nergens op slaan. Hoe weet je wat je moet geloven? Hoe maak je een einde aan de frustratie en onduidelijkheid?

Afvallen draait niet om het vinden van een korte termijn oplossing. Het moet ook geen compensatie zijn voor de ‘slechte’ voedingskeuzes die je in het verleden hebt gemaakt. Het gaat om een nieuwe manier van leven creëren. Een leven waarvan je geniet. Én een leven waarmee je jouw doel behaalt: gezond afvallen.

Vanaf vandaag maak jij een einde aan de verwarring. Je komt 7 dingen te weten die je niet moet doen tijdens het afvallen. Zeg maar dag tegen het zoeken naar niet werkende oplossingen!

1. EET ZO MIN MOGELIJK

gezond afvallen eet zo min mogelijk

Noem een dieet en ik kan je de werking vertellen: 

Eet zo min mogelijk, dan vliegen de kilo’s eraf.

Een manier die werkt voor even, maar niet voor de lange termijn.

Als je ooit een dieet geprobeerd hebt, weet je precies waar ik het over heb:

Je begint met torenhoge motivatie, eet extreem weinig, gaat meer bewegen en ziet de kilo’s eraf vliegen. Wauw, wat voel je je goed in de eerste paar dagen!

Op een bepaald moment val je ineens niet meer af, ontstaan er frustraties en laat je jezelf even gaan. Grote pech, resultaat weer weg…

Zo min mogelijk eten is niet menselijk en zorgt ook niet voor de gewenste resultaten.

Dit komt ten eerste omdat je hoogstwaarschijnlijk continue trek hebt. Cravings komen opspelen en de start van de mentale strijd dient zich aan.

Ten tweede is jouw lichaam slimmer dan je denkt. Je totale verbranding gaat zich na een tijdje aanpassen naar de hoeveelheid voeding die je binnenkrijgt.

Eet je heel weinig? Dan gaat je lichaam heel weinig verbranden. Waarom dit gebeurt? Je lichaam wil overleven en zo efficiënt mogelijk omgaan met de kleine hoeveelheid voeding die je in je mond stopt.

Niet doen dus!

2. NON STOP CARDIO

gezond afvallen non stop cardio

Dat cardio je kan helpen bij gezond afvallen, is iets wat zeker is. Het zorgt voor het verbranden van extra calorieën.

De regel bij afvallen is: meer calorieën verbranden in vergelijking met wat je in je mond stopt.

Dit betekent niet dat je extreem veel cardio moet doen om meer calorieën te verbranden. Op je voeding letten is een keuze die veel slimmer is...

Wanneer je bijvoorbeeld een appel op een dag mindert, scheelt dit 70 calorieën. Dit staat gelijk aan zo’n 15 minuten fanatiek zweten op de crosstrainer...

Laat staan wat je moet doen voor een tweede keer opscheppen bij het avondeten. Of als een ‘stukje’ chocola bij jou een halve reep betekent...

Kortom: let eerst op je voeding en voeg dan pas (eventueel) cardio toe.

In het beste geval staat krachttraining voor cardio, aangezien je lichaam na het trainen calorieën blijft verbranden om te herstellen.

Daarnaast zorgt meer spiermassa voor een hogere dagelijkse verbranding. Dit vereist meer energie voor alle dagelijkse processen (spiermassa onderhouden kost meer energie dan vetmassa onderhouden).

Meer nodige energie = meer calorieën verbranden! 

3. SNEL AFVALLEN IN PLAATS VAN GEZOND AFVALLEN

gezond afvallen snel in plaats van gezond

Snel afvallen is en blijft een hype. Niet heel raar met alle pillen en poeders die tegenwoordig aangeboden worden. Toch is het verstandig om jezelf eens af te vragen wat je echt wilt:

  • over 2 weken strak in het pak paraderen door middel van pillen of poeders om vervolgens weer +10 kilo aan te komen.
  • over een aantal maanden je doel behaald hebben en dit resultaat voor altijd vasthouden.

Ik weet ook wel dat snel verleidelijker is, maar dat jojo gedoe is ook wel een keertje klaar.

Met een ‘super afslankdieet’ pas je niet je eetgewoontes aan. Na het dieet ben je dezelfde persoon met dezelfde ‘slechte’ eetgewoontes. Stel jezelf altijd de volgende vraag als je wilt afvallen:

Zie ik mezelf over 2 jaar nog steeds zo eten? Als het antwoord nee is, is het geen goede manier om af te vallen!

Nu vraag je je vast af wat dan wel een goede manier is. Gelukkig hoef je daar niet meer naar te zoeken, want dat heb ik al voor je gedaan. Ik heb mijn ervaring en kennis gebundeld in een handige guide.

4. MEDELIJDEN HEBBEN MET JEZELF

gezond afvallen medelijden hebben

Het is helemaal geen straf om gezond af te vallen. Met een juiste aanpak voel je je fitter dan ooit en kan je gewoon genieten van lekker eten. 

Als je wilt afvallen moet je af en toe nee zeggen. Dit betekent niet dat je medelijden met jezelf moet hebben. Jij hebt een doel, dus jij zal er voor moeten werken.

Heb je toch medelijden met jezelf? Stel dan de volgende vragen:

  • komt het omdat andere mensen in je directe omgeving wel alles eten?
  • is het omdat je ‘nu al’ 2 dagen bezig bent en nog steeds geen resultaat ziet in de spiegel?
  • zeggen je vrienden dat je  niet zo raar moet doen en gewoon gezellig mee moet drinken vanavond?
  • komt het omdat je nu al een week niets ‘lekkers’ hebt genomen?

Allemaal redenen die ervoor kunnen zorgen dat jij jezelf zielig vindt. Je bent alleen helemaal niet zielig, want jij geniet gewoon dagelijks van de lekkerste maaltijden. Je moet hierbij alleen wel de juiste keuzes maken!

En je hoeft heus niet overal nee tegen te zeggen…

5. JEZELF ALLES ONTZEGGEN WAAR JE TREK IN HEBT

gezond afvallen niks ontzeggen

Ah daar zal je hem hebben! Dit is dus wat je absoluut niet moet doen!

Het geheim van gezond afvallen is in mijn ogen: genieten van lekker eten met een juiste balans en hoeveelheid tussen onbewerkte en bewerkte producten. Ik houd hier altijd de 80/20 regel voor aan.

Doe je dit niet, dan wordt afvallen een stuk lastiger. Afvallen is geen ‘volhouden’, afvallen is genieten. Genieten van lekker eten waar je energie van krijgt. Genieten van week-op-week verandering in de spiegel.

Heb jij zin in een blokje chocolade of een handje chips? Neem dat dan gewoon. Het is geen wedstrijd om zo snel mogelijk af te vallen. Het is een proces waar je van moet genieten.

Geen cheatdays of cheatmeals. Gewoon eten waar jij je goed bij voelt en energie van krijgt. Je kan zelf ook wel bedenken dat een pot ijs achterover werken hier niet bij gaat helpen, maar af en toe een bolletje kan geen kwaad!

6. JEZELF GEDRAGEN ALS EEN VOGEL

gezond afvallen vogel

Chiazaad, lijnzaad, quinoa puffs en zo kan ik nog wel even doorgaan.. Mega hip geworden in de afgelopen jaren. Niet nodig om op een gezonde manier af te vallen.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Je hoeft geen hippe superfoods of wondermiddelen in huis te halen. Met een lade vol groente, fruit, granen en eiwitbronnen kom je al een heel eind. Dat is de basis.

Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Hoe kleiner de verandering is die je aanbrengt, hoe groter de kans van slagen.

Skip niet alles wat je lekker vindt. Voeg ook niet ineens allerlei nieuwe ‘trending’ producten toe. Dat is nergens voor nodig!

7. BOODSCHAPPEN DOEN MET HONGER

gezond afvallen boodschappen

Terwijl afvallen en lekker eten prima samen kunnen, zijn honger en boodschappen doen een minder slimme combinatie. 

Wanneer je een tijdje niet gegeten hebt voordat je boodschappen doet, is de kans groot dat je trek hebt in alles. Ik heb het niet alleen over pizza, croissantjes en chocolade...

Ook producten waar je al tijden niet aan hebt gedacht (in mijn geval bijvoorbeeld roze koeken, rijstevlaai en toastjes met brie).

Deze ‘fout’ is heel makkelijk op te lossen. Zorg ervoor dat je nooit met een lege maag de supermarkt ingaat en maak van tevoren een lijstje met producten die je nodig hebt. Alles wat niet op het lijstje staat, komt niet in het mandje!

CONCLUSIE

Na het lezen van deze 7 fouten weet jij in ieder geval wat je niet moet doen. Mocht je toch nog ergens over twijfelen, dan raad ik het aan om even terug naar boven te scrollen en de gratis guide te downloaden. Ik gun jou de informatie die je nodig hebt om gezond af te vallen met 100% zekerheid!


  • >