Ken je die goede oude tijd nog? Op een schommel zo hoog mogelijk heen en weer bewegen? De kans is groot dat je het woord ‘schommelen’ nu iets minder leuk vindt...

Allereerst willen we zeggen dat gewichtsschommelingen heel normaal zijn, dus laat de paniek en frustratie maar even achterwege.

Veel dingen in jouw levensstijl hebben invloed op je gewicht. Denk aan de hoeveelheid voeding die je op een dag eet, je dagelijkse beweging, een etentje etc. Maar wat nou als je zeker weet dat je niet te veel hebt gegeten, voldoende bewogen hebt, en toch aankomt?

DALING IN GEWICHT

 In een perfecte wereld zouden we allemaal gewicht verliezen op een hele simpele manier;

We zouden ons keurig vasthouden aan onze trainingen en niet te veel eten, waardoor het getal op de weegschaal steeds wat omlaag zou gaan.

Klinkt top, maar helaas niet de realiteit. Als je net begint met afvallen, zal je in de eerste weken 0,5 tot 1 kg verliezen. De weken daarna val je ineens minder af (of kom je zelfs weer wat aan).

Je zou bijna denken dat je lichaam plotseling vergeten is hoe het vet moet verbranden. Maar he, ineens ben je toch weer twee kilo lichter in een week. Hoe kan dit? 

WAT IS DE REDEN VOOR GEWICHTSSCHOMMELINGEN?

Deze vraag heb je jezelf vast al meerdere keren gesteld na een weegmoment. Het antwoord op deze vraag is heel simpel:

Het vet dat je verliest tijdens het afvallen, kan heel makkelijk worden ‘verduisterd’. Dit komt door extra water dat je lichaam aan het vasthouden is.

De kans is groot dat je hier al wel eens van gehoord hebt. Toch zien maar weinig mensen in hoe groot de effecten hiervan kunnen zijn.

Het is niet ongewoonlijk dat je 1,5 tot 2 kg vet verliest zonder dat je dit ziet op de weegschaal of in de spiegel. De veroorzaker? Vocht!

Het verloren gewicht wordt pas zichtbaar wanneer het overtollige vocht uit je lichaam wordt gespoeld. Dit moment is het bekende YAY-momentje (-1 kg bijvoorbeeld). De waarheid achter deze verloren kilo, is dat je het in de afgelopen periode verloren bent, maar nu pas ziet.

WAAROM HOUD JE LICHAAM VOCHT VAST?

Dit kan van meerdere dingen afhangen. Laten we beginnen met de meest voorkomende reden.

Wanneer je afvalt, moet je minder calorieën eten dan je verbrandt. Dit noemen we ook wel een calorie-tekort. Tijdens dit tekort ontstaat er stress in je lichaam wat zorgt voor een verhoogd niveau van cortisol (dit is het stress hormoon).

Dit heeft vele ongewenste effecten, waaronder het vasthouden van extra vocht.

Wanneer je tijdens het afvallen een keer meer eet dan gepland, neemt de stress (en dus de hoeveelheid cortisol) af, waardoor het vastgehouden vocht (deels) wordt verdreven. Dit zorgt voor een daling van je gewicht.

Om deze reden adviseren wij het ook om niet alleen maar strikt te eten tijdens het afvallen. Neem af en toe gewoon iets (minder gezonds) waar je echt trek in hebt: het gaat tenslotte allemaal om een goede balans.

Naast deze reden, zijn er meer redenen die het vasthouden van vocht (en dus de gewichtsschommelingen) verklaren:

 • Door het eten van zoute voedingsmiddelen
 • Door het eten van voedingsmiddelen met veel water: fruit, groenten, soepen, smoothies etc. Zodra je lichaam het vocht hiervan heeft verdreven, daalt je gewicht weer.
 • Voor vrouwen: door menstruatie. Tijdens de menstruele cyclus vinden er veranderingen in je hormonen plaats die verschuivingen in je gewicht kunnen veroorzaken.

HET VASTHOUDEN VAN VOCHT VERMINDEREN

Nu blijft er nog één vraag over: wat kan je doen om het vocht dat je vasthoudt te minderen?

 1. Zorg niet voor een extreem calorietekort. Dit zorgt, zoals je nu weet, voor een hogere productie van cortisol en dus voor meer vocht in je lichaam.
 2. Doe geen uren cardio in de week. Ook cardio levert stress op in je lichaam, en dus verhoogde hoeveelheden cortisol in je lichaam.
 3. Vergeet de balans niet: tussen het ‘gezonde leven’ door, mag je ook best genieten van wat ‘minder gezonde’ dingen.
 4. Let op je inname van sodium. Sodium is een mineraal die water naar de cellen brengt. Als je hier dus te veel van binnenkrijgt, is de kans groot dat je meer vocht vasthoudt. Zo houd je je sodium inname onder controle (2,5 gram per dag als je niet zweet tot 3,5 gram per dag als je zweet):

  1. Vermijd voorverpakte voedingsmiddelen. Deze zijn vaak volgestopt met sodium als conserveringsmiddel.
  2. Vermijd bewerkt vlees (salami, ham, corned beef etc.) met dezelfde reden als voorverpakte voedingsmiddelen.
  3. Gebruik minder zout en bepaalde kruiden. Veel kruidenmixen zoals pizza kruiden bevatten enorme hoeveelheden sodium.
  4. Pas op voor sauzen en salade dressing. Ook deze bevatten grote hoeveelheden sodium. Tip: maak zelf een lekkere dressing met bijvoorbeeld wat yoghurt en mosterd.
  5. Eet niet te veel kaas, want hier zit ook veel sodium in.
 5. Maak tijd om te relaxen. Hiermee verlaag je je cortisol levels.

 6. Zorg voor genoeg slaap met dezelfde reden als punt 5.

Klinkt dit als veel informatie? Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn met een juist actieplan:

CONCLUSIE

Als je last hebt van gewichtsschommelingen, is dat heel menselijk. De meest voorkomende reden is het vasthouden van vocht. Probeer in elk geval niet nog minder te eten of nog meer te bewegen als je niet direct het gewenste resultaat op de weegschaal ziet. Dit levert alleen maar meer stress en dus cortisol op.

Het gaat allemaal om balans en geduld. Creëer geen extreme calorie tekorten, ga niet uren aan cardio doen en misgun jezelf ook niet wat ‘minder gezonds’ af en toe!

Hopelijk heb je weer wat geleerd en weet je nu dat gewichtsschommelingen gewoon menselijk zijn en niet iets om je druk over te maken!

Geschreven door:

Estrella van Toor

Ik ben de mede-oprichter van Jorellafit en ik wil graag zoveel mogelijk mensen helpen bij het behalen van zijn/haar doelen. Wil je iets aan mij kwijt of heb je een bepaalde vraag? Ik beantwoord deze graag persoonlijk!

estrella van toor
>