Fatburners Zijn Niet Jouw Oplossing Voor Vetverlies (Maar Wel Voor Iets Anders)

Hoe vaak heb jij al een advertentie op het internet zien langskomen over fatburners of afvalpillen?

Zou het dan echt werken?

Het is een vraag die vast en zeker wel eens door je hoofd heen heeft gespookt en misschien ben je weleens voor de verleiding van zo'n advertentie gevallen.

Ik wil vandaag graag even de lucht klaren over fatburners, want nee, fatburners zijn niet de ultieme oplossing voor het verliezen van vet.

Er bestaat niet zoiets simpels als een pilletje nemen, je dagelijkse 'normale' leefgewoontes aanhouden en het vet van je lichaam zien smelten..

Anders had iedereen er met een sixpack bij gelopen en dat is ook niet leuk, want je moet er natuurlijk wel wat voor doen (althans, zo denk ik erover).

We moeten fatburners nu ook weer niet gelijk afschrijven, want er zijn ook bepaalde redenen waarom ze wel in je voordeel kunnen werken en laat ik dat nu vandaag met je delen... 

More...

WAAROM FATBURNERS NIET WERKEN

De fitness- en gezondheidsindustrie is enorm. Het is vanzelfsprekend dat supplementen bedrijven er alles aan doen om veel geld binnen te harken en de verkoop van fatburners heeft daar tot nu toe goed in bijgedragen.

Ik heb in mijn eerdere blogs ook al geschreven dat we als mensen maar al te graag zoeken naar de snelste oplossing, de makkelijkste manier en dit is daarom ook de reden waarom fatburners zo populair zijn.

Denken mensen dan daadwerkelijk dan een pilletje per dag zorgt voor extreem vetverlies?

Ja dus, want drie jaar geleden had ik ook een aantal potjes op mijn nachtkastje staan in de hoop dat ik de volgende ochtend 5 kilo lichter opstond...

Dat sprookje ging voor mij helaas niet op (en voor niemand niet), want we moeten altijd eerst kijken naar het totaalplaatje:

Dagelijkse calorieën in vs. dagelijkse calorieën verbrandt

Eet je minder calorieën in vergelijking met wat je verbrandt, dan val je af. Eet je meer dagelijkse calorieën in vergelijking met wat je verbrandt, dan kom je aan.  

Het is en blijft heel simpel, maar toch wordt het niet altijd geloofd door alle mensen. 

Je zal dus je eetgewoontes moeten veranderen als je wilt afvallen. Je kan niet simpelweg een pilletje nemen en denken dat dat voldoende is. 

Maar fatburners zorgen er toch voor dat je dagelijks meer calorieën verbrandt

Dit is allemaal veel te overdreven. De beste (legale) fatburners zullen misschien maximaal 3-5% extra calorieën verbranden en je kan je best voorstellen dat je dan maar beter eerst op je eten kunt focussen.

Hoe kunnen fatburners dan 3-5% meer calorieën verbranden? Dit zal ik ook maar even vertellen...

WAT ZIT ER IN EEN FATBURNER

De meeste fatburners zijn min of meer hetzelfde. De meeste stimulerende middelen in vrijwel alle fatburners zijn:

  • Cafeïne 
  • Synephrine (schil van een grapefruit)
  • Guarana
  • Groene thee extract (helpt bij betere vetoxidatie)
  • Aminozuren als taurine en tyrosine (want deze staan bekend om het verbeteren van de bloedsomloop)
  • 5HTTP (helpt tegen hongeronderdrukking)
  • En een paar b-vitamine's, plantenmengsels en goed klinkende kruiden die helemaal niks creëren qua vetverlies 🙂

Fatburners worden verkocht met het label dat het je metabolisme verhoogt, maar zoals ik al eerder zei, is dit maar voor 3-5%. Een berekening hierbij is wel zo handig om echt aan te tonen dat 3-5% vrij weinig is:

Estrella weegt op dit moment 76 kilo en heeft berekend in stap 1 van deze blog, dat haar basal metabolic rate (calorieën dat je lichaam verbrandt zonder enige beweging) zo ongeveer 1650 kcal is.

3 tot 5% van 1650 = 49,5 - 82,5 kcal (1650:100x3 & 1650:100x5)​

Estrella zou dus met een goede fatburner 50 tot ​80 kcal extra per dag verbranden.

Zoals je hierboven in de berekening kunt zien, kan je simpelweg niet alleen een fatburner nemen en voor de rest niks veranderen. Een fatburner kan voor net dat hele kleine beetje zorgen om dingen makkelijker te maken, maar meer ook niet.

Het belangrijkste om afvallen, is om dagelijks in een negatieve energiebalans ​te zitten.

In deze blog kan jij berekenen wat die negatieve energiebalans voor jou is!​

WAAROM JE WEL EEN FATBURNER ZOU KUNNEN NEMEN

Aan het begin van deze blog heb ik gezegd dat je fatburners niet per se direct moet afschrijven.

Fatburners kunnen voor jou een toegevoegde waarde hebben. De stimulerende middelen zoals cafeïne (vaak een behoorlijk hoge dosering) & guarana zorgen namelijk voor een energieboost.

Je zou daarom prima een fatburner kunnen nemen voordat je gaat trainen om extra energie te krijgen.

Je zou ook een fatburner kunnen nemen als oplossing tegen hongergevoelens. Als je in een calorietekort zit, kan het zo zijn dat je last hebt van honger (de één wat meer dan de ander) en dan is wat onderdrukking van je honger best prettig.

Ik gebruik op dit moment zwarte koffie om mijn honger te onderdrukken in de ochtend, maar een fatburner heeft dezelfde functie.

KORT SAMENGEVAT

Fatburners zijn dus niet zo magisch in vergelijking met hoe ze worden gepromoot op het internet. Direct de fatburners afschrijven wil ik nu ook weer niet, want er zitten gewoon producten in waarvan is bewezen dat ze werken (al is dat in de meeste gevallen maar minimaal).

Ze zullen in ieder geval zeker niet zorgen dat je vet als sneeuw voor de zon verdwijnt, want zoiets bestaat niet.

Het belangrijkste om af te vallen, is dus niet de fatburner, maar een negatieve energiebalans. Je zal dus echt moeten letten op je voeding om op een goede manier af te vallen en fatburners kunnen daar maar een heel klein beetje aan bijdragen.

Heb ik nog eventuele aanbevelingen voor fatburners?

Hmmm, kies er 1 met een mooie verpakking en een niet al te duur prijsje 🙂

Ik weet het, niet echt een goed antwoord, maar dit komt omdat ikzelf al 2 jaar niks heb aangeraakt​ waar fatburner opstaat.

Dus mensen die wel hun favoriete fatburner willen delen, please, deel het in de reacties hieronder :)​

Dit bericht is gepost in Food. Bookmark de link.
>