6x Famous Toppings Die Niet Zo Onschuldig Zijn Als Ze Lijken (En Tips Om Ze Wel Onschuldig Te Krijgen)

In het rijk der toppings lijken de grenzen soms ver te zoeken: van grote blokken Tony Chocolonely tot halve pakken noten, het kan tegenwoordig allemaal.

Sterker nog, iedereen doet zijn best om een zo mooi mogelijk gedecoreerde bak te maken met zoveel mogelijk verschillende kleuren en vormen.

Een bak havermout/yoghurt lijkt tegenwoordig dan ook niet meer compleet wanneer de havermout niet tot de rand van het bakje komt en er minder dan 5 verschillende soorten toppings opzitten.

Ik ben even Instagram af gaan struinen en naar mezelf gaan kijken om te zien wat nou eigenlijk het meest populair is. Waarschijnlijk verwacht je het al: een dikke klodder pindakaas.

#OATMEALBOWL

Tik maar eens voor de grap op Instagram #oatmealbowl in. Ik kan je garanderen dat de pindakaas je om de oren vliegt.

Naast de pindakaas blijken onder andere noten, chocoladerepen, kokos, honing en cruesli/granola het ook erg goed te doen.

Maar beseft iedereen (inclusief ik) die mee doet aan de colourful breakfast bowl’-trend eigenlijk wel wat al die lekkere toppings bevatten? Het lijken namelijk onschuldige kleine handjes die je toevoegt, maar ik kan je vertellen dat dit allemaal bij elkaar zo een paar 100 calorieën extra zijn.

Gisterochtend plaatste we op Instagram een foto van een bak yoghurt met banaan en een bak yoghurt met banaan, kokos en granola. Het verschil tussen deze bakken was 140 kcal welke voornamelijk uit vetten bestonden. En ja, dit zijn nog maar 2 toppings, kan je nagaan als het er een stuk of vijf zijn.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik zelf ook mijn bakjes yoghurt en havermout zo mooi mogelijk wil maken. Maar wat ik ook moet toegeven, is dat ik de witte chocoladepasta op de foto die ik gisteravond op mijn eigen Instagram postte (de header van deze blog), er na de foto weer af heb gehaald. Je dacht toch niet dat ik het zomaar op het lepeltje liet liggen toch? 😉

Ik ben nu namelijk aan het afvallen en dat betekent dat ik nou eenmaal bepaalde dingen moet minderen. Die witte chocoladepasta zit dus gewoon weer keurig netjes in het potje met de deksel erop.

Maargoed, je vraagt je nu vast af welke kant ik op wil met deze blog, dat is heel simpel: ik wil jou laten inzien dat je soms even wat langer moet nadenken voordat je crea bea aan de slag gaat met die ‘gezonde’ bak havermout of yoghurt. Lees je mee?

1. PINDAKAAS

Sinds het algemeen bekend is dat ons lichaam ook vetten nodig heeft, lijkt pindakaas wel 10x zo populair te zijn.

Misschien herken je jezelf wel in het volgende: je smeert overal pindakaas op, doet het op je havermout, neemt soms een hap uit de pot en dit alles doe je met het volgende excuus; pindakaas is toch goed voor je, er zitten allemaal gezonde vetten in.

Uhu, er zitten inderdaad gezonde vetten in uit de pinda, maar dat wil helaas niet zeggen dat je een hele pot per dag leeg kan lepelen.

In veel pindakaaspotten zitten namelijk ook veel suikers toegevoegd, wat het al stukken minder gezond maakt. Daarnaast heeft je lichaam wel vetten nodig, maar natuurlijk zit ook daar een grens aan.

En geloof mij maar als ik zeg dat 90% van de personen die dit leest gewoon zijn/haar vetten binnenkrijgt zonder een extra klodder (of twee) te eten.

TIP:

Weeg je pindakaas af!
Zelf weeg ik altijd 10 gram pindakaas af voor op mijn havermout. Ik weet zeker dat wanneer jij een ‘lepeltje’ pindakaas uit de pot haalt, dit meer dan 10 gram is. Ik heb het zelf namelijk ook jaren onderschat. Let op: slechts 10 gram pindakaas bevat 64 calorieën en 5 gram vet. 

2. NOTEN

Noten vallen precies onder hetzelfde excuus als pindakaas: er zitten allemaal gezonde vetten in, dus ik kan er wel een flinke hand van nemen.

Je raad het al: ook de hoeveelheid calorieën in noten onderschat je binnen no-time. Sterker nog, ik denk dat noten misschien wel het product zijn die je het snelste onderschat wat toppings betreft.

Een handje (20 gram) bevat 135 calorieën. Nu denk je misschien: maar dat valt toch best mee? Zeker, wanneer je het los als snack eet wel. Maar als één van de vijf toppings is het wel even anders.

TIP:

Hak de noten uit een zak fijn en stop deze in een potje. Gebruik dit vervolgens als topping, want dit zorgt er gegarandeerd voor dat je minder pakt!

3. CHOCOLADEREPEN

Logisch dat dit niet oké is toch? Maar ja, ik weet ook als geen ander dat zo’n stukje perfect gesmolten chocolade op je havermout te leuk is voor op je Instagram. Vooral dat grote blok Tony’s Chocolonely doet het erg goed.

Hè, is dat even vervelend, moet je ook nog het grootste blok gebruiken om het beste van je ontbijtfoto te maken.

Ik gebruik zelf eigenlijk nooit blokken chocolade op m’n yoghurt of havermout. Wat ik wel af en toe gebruik zijn kleine chocolate chips van Callebaut.

Als je er hiervan een klein handje op doet, geeft de weegschaal nog geen 5 gram aan op de teller. Een blok chocolade gaat al snel naar de 20 gram wat neerkomt op zo’n 110 calorieën.

TIP:

Ga ook eens voor een paar chocolate chips in plaats van een heel blok of hak een chocoladereep in kleine stukjes en bewaar deze in een bakje. Mocht je het niet voor de foto, maar voor de smaak doen, dan is cacaopoeder door je yoghurt of havermout een aanrader!

4. KOKOS

Zooo lekker en gelukkig niet in alle gevallen even calorierijk. Een beetje kokosrasp of kokosschaafsel bevat bijvoorbeeld nauwelijks iets en zullen je ontbijtje dan ook niet in één keer 100 calorieën rijker maken.

Mijn favoriet is de gebrande kokosschaafsel van Holland and Barret (beter bekend als de Tuinen).

Waar je wel voor moet oppassen zijn kokosblokjes, of beter gezegd suikerblokjes. Ik krijg hier serieus pijn aan m’n tanden van, dat zegt al genoeg toch?!

TIP:

Laat de kokosblokjes achterwege en ga liever voor een klein portie kokosrasp of kokosschaafsel!

5. HONING

Ken je dat, dat je een recept van een ‘suikervrije cake’ op internet ziet staan en denkt: yes, eindelijk een cake zonder suiker die er lekker uitziet. Vervolgens scroll je verder naar de ingrediënten en zie je tot je verbazing 60 ml honing staan. HOE DAN?!

Honing = suiker. Ik heb even de voedingswaarden erbij gepakt:

60 gram honing bevat 185 calorieën waarvan 45 gram koolhydraten (=SUIKERS), 0 gram vet en 0 gram eiwit.

Rarara, wat klopt er niet…

Juist de titel van het recept!

TIP:

Wil je een mooie glinstersliert op je havermout/yoghurt hebben of vind je het niet zoet genoeg zonder honing, kijk dan eens naar een calorie loze vervanging (bijvoorbeeld Waldenfarms Syrup)!

6. GRANOLA

Ik houd ervan. Echt, een dag zonder onze crunchy granola is een dag niet geleefd. Maar én op mn havermout én op mn kwark/yoghurt ’s avonds wordt gewoon teveel.

Keuzes maken dus. Want ook al wordt granola soms als de oplossing voor cruesli gezien, het bevat nog steeds veel suikers en vetten.

TIP:

Weeg je granola net als je pindakaas af. Met granola schep je snel 30/40 gram op je yoghurt/havermout en dit bevat zo meer dan 200 calorieën!

​CONCLUSIE

Dit waren ze dan; de toppings die ik in deze blog wilde behandelen. Natuurlijk zijn er nog veel mogelijkheden om jouw creatie mooier te maken, maar het principe is hetzelfde.

Ik hoop dat ik je hiermee heb laten inzien dat je niet altijd maar moet blijven strooien met toppings, aangezien dit heel snel voor meer ‘onschuldige’ calorieën kan zorgen.

Deze ‘onschuldige’ calorieën kunnen net die calorieën te veel zijn die ervoor zorgen dat jij jouw doelen nog niet behaald hebt terwijl je wel op je voeding let. Want het klinkt misschien allemaal zo gezond die zelfgemaakte granola, havermout bakken en yoghurt creaties, maar wanneer je alles bij elkaar optelt, valt het in veel gevallen toch vies tegen.

Mocht jij het nou ook lastig vinden om te bepalen wat je op een dag moet eten, dan hebben we wat voor je: een gratis guide die jou helpt bij het maken van stappen richting je doelen zonder dat je hele grote aanpassingen in je levensstijl hoeft te maken.

Net als de hoeveelheid toppings, zijn het namelijk vaak de kleine dingen die jouw resultaat in de weg staan! 

Dit bericht is gepost in Food. Bookmark de link.
>