Nu Jordy en ik bijna op vakantie gaan (voor 3 weken), krijgen we veel vragen op het gebied van voeding, training en 'in shape' blijven:

Trainen jullie daar ook? Houden jullie je aan een bepaald voedingsschema? Eten jullie daar veel bewerkte producten? Kiezen jullie, wanneer jullie uiteten gaan, ook voor maaltijden als pizza's en pasta's, of houden jullie het bij vis/kip met aardappeltjes? En ga zo maar door...

In deze blog ga ik antwoord geven op al deze vragen en zorg ik ervoor dat ook jij onbezorgd kunt gaan genieten deze zomer. Laat ik maar snel beginnen...

1. EET VOLDOENDE EIWITTEN

Het blijven eten van voldoende eiwitten op vakantie, is ontzettend belangrijk voor het behouden van je huidige spiermassa. 

Nu vraag je je misschien af hoe je aan voldoende eiwitten kunt komen op vakantie. Want stel hè:

  • Je start de dag met een croissantje;
  • Luncht met een stuk stokbrood;
  • En gaat 's avonds naar de pizzeria op de hoek van de straat om van een pizza en tiramisu te genieten.

Tsja, dan zijn de eiwitten ver te zoeken (al kan een pizza behoorlijk wat eiwitten bevatten trouwens)...

Jordy en ik doen daarom altijd het volgende:

We starten de dag altijd met veel eiwitten. Je kan ze tenslotte maar beter alvast binnen hebben.

Dit doen wij bijvoorbeeld door een omelet te bakken met meerdere eiwitten, een bak yoghurt/kwark te eten met vers fruit (want oh wat is dat altijd vers op vakantie!) of door extra veel plakken kipfilet op ons vers gehaalde stokbrood te leggen! 

Op zich niet lastig dus, maar je moet je er wel even bewust van zijn.

2. PLAN JE MAALTIJDEN IN

Nu hoor ik je denken: ik ga toch niet me maaltijden inplannen op vakantie en alles bijhouden in Myfitnesspal of een andere 'tracking-app'?! 

Nee, dat moet je ook zeker niet doen en dat doen wij dan ook absoluut niet!

​Wat ik met deze tip wel bedoel, is bijvoorbeeld het volgende: 

W​anneer jij van te voren weet dat je 's avonds uiteten gaat, kan je hier overdag rekening mee houden. 

Wij gaan bijvoorbeeld standaard met het gezin uiteten 's avonds op vakantie en weten dus dat we hier de rest van de dag rekening mee kunnen houden. 

Onze lunch bestaat dan ook vaak uit een grote salade met een stukje kip of vis. Op deze manier krijgen we tijdens de lunch nauwelijks koolhydraten en vetten binnen, maar wel onze eiwitten.

We weten namelijk dat, zelfs wanneer we in een restaurant een stukje kip of vis bestellen, dit vetter is dan normaal. Thuis bakken we tenslotte in bakspray, maar in de Spaanse keuken gaan er flink wat eetlepels olie bij (wat niet erg is zolang je er dus de rest van de dag rekening mee houdt). 

Daarbij komt ook nog eens dat als we uiteten gaan, we dit ook goed willen doen. Een broodje met aioli vooraf en een ijsje toe, horen dus bij ons avondritueel. Het is tenslotte vakantie en het is wel zo 'gezond' als dat gewoon kan!!

3. BLIJF BEWEGEN!

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je op jouw camping of in jouw hotel of appartementencomplex geen gym hebt, maar dat is geen excuus om niet te bewegen. 

​Je hebt vast wel een grasveld of strand in de buurt waar jij dagelijks wat oefeningen kunt doen. En wandelen, fietsen of zwemmen zijn ook hele goede manieren om lekker in beweging te blijven!

Mijn favoriete manieren van bewegen zijn (naast krachttraining) beach tennis en beach volleybal. Totaal iets anders dan mijn normale manier van trainen, maar dat maakt het juist zo leuk!

4. BEWEEG VOORDAT JE GAAT ETEN

Wanneer je sport voor een maaltijd (en een aantal uur na een eerdere maaltijd), gebruikt je lichaam glycogeen voorraden voor de nodige energie tijdens het sporten. 

Glycogeen is een vorm van energie die wordt opgeslagen in je spieren.

Op het moment dat je dit verbruikt en daarna direct gaat eten, zullen de koolhydraten die jij binnenkrijgt, gebruikt worden om de gebruikte glycogeen voorraden op te vullen.

De koolhydraten die je dan dus eet, zullen niet worden opgeslagen als vet. Dat is natuurlijk ideaal voor een maaltijd waarbij je van plan bent om veel koolhydraten binnen te krijgen (in ons geval het avondeten).​

CONCLUSIE

Kortom, fit blijven op vakantie hoeft helemaal niet zo lastig te zijn.

Door op wat kleine dingen te letten, zorg je er namelijk al heel snel voor dat je gewoon lekker in shape blijft, terwijl je onbezorgd kunt genieten!​

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat je ergens de komende weken net zo gaat genieten als wij!

Een hele fijne vakantie alvast en vergeet niet: it's all about balance!​

Ps. mocht je nog duidelijkere voorbeelden hebben van wat Jordy en ik precies doen, check dan even de onderstaande video!

>